Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Collectie van het Bijlokemuseum tijdens Gentse Feesten 2001

Datum nieuwsfeit: 15-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

G e n t s e F e e s t e n 2 0 0 1 P e r m a n e n t e c o l l e c t i e v a n h e t B i j l o k e m u s e u m (15/06/2001)

Het Bijlokemuseum resideert in een 14de-eeuws abdijcomplex. De gevarieerde museumcollectie visualiseert vooral het wel en wee van de Stad Gent, haar instellingen en activiteiten, en dit vanaf de middeleeuwen tot het einde van de 18de eeuw. Interieurs refereren naar nog bestaande of reeds verdwenen instellingen. De Armenkamer bijvoorbeeld roept een beeld op van de hulpverlening aan de behoeftige stedelingen en verwijst naar de sociale voorzieningen zoals deze door Keizer Karel werden ingericht. De Baudelozaal met de prachtige 18de-eeuwse reeks Brusselse wandtapijten herinnert aan de vroegere pracht en praal van verdwenen kloosters.

De middeleeuwse abdijrefter, een architecturale parel met 14de-eeuwse muurschilderingen, is een ware schatkamer met unieke liturgische objecten, middeleeuwse beeldhouwwerken en 16de-eeuwse wandtapijten, allen te linken aan Gentse nog bestaande of reeds verdwenen gebouwen. De objecten van de vroegere Gentse ambachten vormen een introductie op een bezoek aan de Graslei en Koornlei, en halen de havenactiviteiten van de 17de en 18de eeuw voor de geest. De verzameling van de Gentse Militaire Gilden werpt dan weer een blik op het verenigingsleven van weleer. Kortom een unieke kennismaking met het grootste verleden van een belangrijke en levendige stad.

Praktisch

Open op donderdag van 10 tot18 uur en op zondag van 14 tot 18 uur. De toegang is gratis.

Informatie

Bijlokemuseum, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent, tel. (09)225 11 06,

fax (09)233 34 59, e-mail (museum.bijloke@gent.be)

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie