Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Agalev blijft kiezen voor een menswaardig inkomen Vlaanderen

Datum nieuwsfeit: 15-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 15 juni 2001.

Agalev blijft kiezen voor een menswaardig inkomen


Agalev vindt dat in de strijd tegen de armoede alle mensen moeten kunnen beschikken over een menswaardig inkomen. Een eerste stap daartoe is het verhogen van het bestaansminimum met 10 % en de verhoging van de minima in de werkloosheids- en invaliditeitsverzekering. Ons voorstel om het bestaansminimum met 10 % te verhogen en welvaartvast te maken is duidelijk.

Agalev vraagt zich af of Minister Vande Lanotte met zijn voorstel om het bestaansminimum om te vormen tot leefloon de bedoeling heeft om een mensenleven om te toveren tot één lange loopbaan. Het loonbegrip hoort thuis in de logica van de wetgeving rond arbeidscontracten en arbeidsvoorwaarden. Loon krijg je in ruil voor gepresteerde arbeid. Agalev vraagt zich af of het juist is om dit begrip toe te passen op uitkeringen.

Ook het voorvoegsel 'leef' is op dit ogenblik zéér ongelukkig gekozen. Immers, alle waarnemers proberen duidelijk te maken dat het huidig niveau van bestaansminimum niet volstaat om er op een menswaardige manier van te leven. Dat Minister Vande Lanotte het been stijf houdt en de verhoging van het bestaansminimum op korte termijn tot 4% beperkt, moet voor alle betrokken personen als zeer slecht nieuws overkomen. Tien procent verhoging op korte termijn, wordt niet alleen door Agalev, maar door iedereen die aan armoedebestrijding doet als een minimum ervaren én verdedigd.

Natuurlijk zijn wij er voorstander om mensen maximaal aan te sporen om deel te nemen aan het arbeidsproces en natuurlijk is het hebben van een boeiende en goed betaalde job - en dus van een loon - de beste weg naar een individueel inkomen. Maar niet iedereen bezit de mogelijkheden om aan de hoge eisen van de arbeidsmarkt te voldoen. Daarom is een uitkering een recht. Daarom is de strijd voor een volwaardige uitkering een gerechtvaardigde strijd. Het gaat over een recht op inkomen.

Was er overigens geen afspraak tussen regering en sociale organisaties om deze problematiek in opvolging van de betoging van 20 mei in een bredere context ter sprake te brengen op een ronde-tafel-conferentie?

Joos WAUTERS, volksvertegenwoordiger
Jos GEYSELS, Politiek secretaris


Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail (pers@agalev.be)

Agalev via InterNet
e-mail persdienst: (pers@agalev.be)
agalev homepage : www.agalev.be/
persteksten : www.agalev.be/pers/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie