Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vermeend en VNG pakken knelpunten in WVG aan

Datum nieuwsfeit: 15-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

15 juni 2001
Nr. 01/107

Vermeend en VNG pakken knelpunten in WVG aan

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) afspraken gemaakt om de huidige knelpunten in de uitvoering van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) aan te pakken. Het gaat om betere voorlichting, cliëntenparticipatie en verbetering van de kwaliteit van de voorzieningen. De minister en de VNG schrijven dit in een brief aan alle gemeenten.Volgens beiden is het zaak dat gemeenten op korte termijn praktische aanpassingen realiseren.

Naast de aanpak van de huidige knelpunten zal door het kabinet de mogelijkheid worden onderzocht of de Wvg kan worden verbreed tot een dienstverleningsstelsel. Dit is al aangekondigd in een brief van minister Vermeend op 8 december vorig jaar aan de Tweede Kamer in reactie op het eindrapport van het interdepartementale beleidsonderzoek Wvg.

Mede in overleg met landelijke belangenorganisaties van ouderen en mensen met een handicap zijn de huidige knelpunten in kaart gebracht. Zo blijkt ondermeer dat aanvragers meer invloed willen hebben op de voor hen meest geschikte oplossing, vooral bij het collectief vervoer en verhuizen. Ook zou de toekenningsprocedure van voorzieningen door gemeenten beter en sneller moeten. Minister Vermeend en de VNG doen een dringend beroep op gemeenten om de gesignaleerde knelpunten op korte termijn op te lossen.

In de kabinetsreactie op de derde evaluatie van de Wvg heeft het kabinet aangegeven van oordeel te zijn dat de verschillen tussen gemeenten als gevolg van de beleidsvrijheid bij de nadere invulling van de zorgplicht, ongewenst is. Het kabinet zal verkennen op welke wijze de rechtszekerheid en rechtsgelijkheid van burgers bevorderd kan worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie