Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse steun voor onderzoeksprogramma MEDEA+

Datum nieuwsfeit: 15-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 15 JUNI 2001

Steun voor onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma MEDEA+

De Vlaamse Regering heeft, op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN, beslist bedrijven die deelnemen aan het programma MEDEA+ steun te verlenen. MEDEA+ (Micro- electronics for European Applications), is een omvang- rijk, door de Europese halfgeleiderindustrie gestuurd onderzoeksprogramma in het kader van EUREKA. Het pro- gramma met focus op "Systeeminnovatie op silicium voor de e-economie" is gestart begin 2001 en loopt over 8 jaar in twee fases van vier jaar elk. Voor de eerste periode van 2001 tot 2004 zijn op Europees vlak 12.000 mensjaren O&O gepland.
Deelnemers aan dit programma zijn behalve de grote half- geleiderfabricanten ook systeemhuizen, KMO's, universi- teiten en onderzoeksinstellingen. Grote bedrijven nemen een aandeel van 30 % voor hun rekening, het aandeel van KMO's bedraagt 38 %, en 32 % van het werk wordt uitge- voerd door universiteiten en onderzoeksinstellingen. Totnogtoe werden er 40 projecten gepland met in totaal 231 partners uit 16 verschillende landen. De deelname van Vlaamse bedrijven aan dit programma bedraagt ongeveer 11 %.
MEDEA+ bouwt voort op de resultaten van zijn voorgangers JESSI (Joint European Silicon) en MEDEA, eveneens binnen het kader van EUREKA. De bedoeling is de versterking van de globale competitiviteit van de Europese halfgeleider- industrie. De ADSL-technologie die toelaat op hoge snel- heid te surfen op het internet werd door Alcatel Micro- electronics ontwikkeld in Zaventem in het kader van MEDEA. Alcatel Microelectronics is vandaag wereldleider voor ADSL. In 1998 telde de wereldranglijst van de tien grootste halfgeleiderfabrikanten dankzij deze programma's drie Europese bedrijven, nl. Philips Semiconductors, STMicroelectronics en Siemens Semiconductors (vandaag Infineon). In 1989 stonden zij nog op de 10de, 13 de en 16de plaats gerangschikt.
Met een deelname van 11 % levert Vlaanderen, dat van in de definitiefase als regio betrokken was bij dit program- ma als volwaardige gesprekspartner van de nationale over- heden van Frankrijk, Nederland, Italië, Groot-Brittanië en Duitsland, een bijdrage die aanzienlijk is en ver- scheiden; ze toont aan dat Vlaanderen in toenemende mate een belangrijke speler is op het vlak van micro-elektro- nica en haar toepassingen, een domein waarin Europese samenwerking van doorslaggevend belang is.

persinfo : Marc De Roeck, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: (persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie