Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Visies op veehouderij in 2040 uitgegeven in essayvorm

LEI

persbericht / nr. 1653

Prikkelende visies op veehouderij 2040

De juiste marsroute voor een duurzame ontwikkeling van de veehouderij is vooralsnog onduidelijk. Moeten we terug naar een kleinschalige regionaal gebonden gemengde vorm van landbouw? Of kunnen we ons ook een toekomstige veehouderij voorstellen waarbij duurzaamheid en diervriendelijkheid samengaan met globalisering en schaalvergroting? Zes deskundigen van verschillende onderzoekinstituten geven in essayvorm hun persoonlijke visies op de veehouderij in 2040. Zij doen dit vanuit hun kennis op het gebied van ethiek, diergezondheid, economie, fokkerij, systeemanalyse en logistiek. Het LEI heeft de bijdragen gebundeld en in hun onderlinge samenhang van commentaar voorzien. De essays dienen als bijdrage aan het debat over de gewenste toekomst van de veehouderij in Nederland.

De essays zijn geschreven in het kader van het Wageningse onderzoekprogramma Nieuwe veehouderijsystemen. Dit programma is gericht op de ontwikkeling van innovatieve concepten. Onderzoekers van verschillende universiteiten en instituten leveren daaraan een bijdrage, zoals ook in deze bundel. Aan de auteurs is gevraagd om zich niet teveel te laten leiden door wat als wenselijk of mogelijk wordt beschouwd; hun toekomstbeeld mocht tegendraads en prikkelend zijn. Zo wordt geconstateerd dat het handhaven van een absolute `dierziekte vrij' status in Europa steeds moeilijker wordt. In dat verband wordt gepleit voor het toelaten van gecalculeerde risico's.

De essays gaan ondermeer over de ethische en economische relaties tussen mens, dier en natuur, maar ook over de relatie tussen de veehouder en de samenleving. Zo kan de ethiek de veehouderij helpen in het economisch verkeer de belangen van mensen en dieren zorgvuldiger af te wegen.

De toekomstige vleesafzet kent een grote variatie in producten. Vlees verschijnt als merkartikel in het retailkanaal. Voor het bereiken van maatschappelijke acceptatie zullen de nieuwe grondvormen van veehouderij moeten voldoen aan de eisen van duurzaamheid, diervriendelijkheid, transparantie, en productaansprakelijkheid. De vraag is wel op welk niveau we duurzaamheid willen invullen: de regionale kringloop, de nationale zelfvoorzienende schaal of het niveau van de wereldeconomie?

Veehouderijsystemen van de toekomst: Toekomstbeelden over de veehouderij in 2040.

Voor vragen over de essaybundel kunt u zich wenden tot Gé Backus ((g.b.c.backus@lei.wag)-ur.nl ) of Jan Willem van der Schans ( (j.w.vanderschans@lei.wag)-ur.nl ), tel 070-3358310. Vragen over het onderzoekprogramma kunt u richten aan de programmaleider Sierk Spoelstra ((s.f.spoelstra@id.wag)-ur.nl) of aan Peter Groot Koerkamp ((p.w.g.grootkoerkamp@imag.wag)-ur.nl) .

datum
15-juni-2001

LEI
postbus 29703
2502 LS Den Haag

Bezoekadres
Burgemeester Patijnlaan 19
2585 BE Den Haag

telefoon
(070) 3358145

fax
(070) 361 56 24

kvk
09098104

internet
www.lei.wag-ur.nl

e-mail
(informatie@lei.wag)-ur.nl
Het instituut is bereikbaar vanaf het Centraal Station met tramlijn 7 of buslijn 4, uitstapppen halte Vredespaleis; vanaf station Hollands Spoor met tramlijn 8; uitstappen halte Vredespaleis, of buslijn 5 uitstappen halte Javastraat

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie