Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meerderheid Kamer voor wetsvoorstel preventief fouilleren

Datum nieuwsfeit: 15-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Meerderheid Kamer voor CDA-initiatiefwetsvoorstel preventief fouilleren

De Tweede Kamer kan in grote meerderheid instemmen met het CDA
-initiatiefwetsvoorstel Van de Camp; het wetsvoorstel preventief fouilleren. De wet biedt de mogelijkheid dat een burgemeester een bepaald gebied binnen zijn gemeente voor de duur van maximaal 12 uur kan aanwijzen als een 'veiligheidsrisicogebied. Iedereen die zich dan in dat gebied bevindt kàn door de politie worden gefouilleerd op het bezit van wapens. Nu kan dat alleen als er een serieuze verdenking bestaat. In zo'n veiligheidsrisicogebied mag de politie mensen preventief, dus zonder voorafgaande verdenking, fouilleren.

Vlak voor de eerste behandeling in de Kamer presenteerde minister Korthals een eigen, bijna gelijkluidend wetsvoorstel. De behandeling van het initiatief Van de Camp is na de eerste termijn geschorst, zodat de initiatiefnemer en de minister van Justitie zouden kunnen overleggen over samenvoeging van de beide voorstellen. Dit overleg, dat de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden, heeft geresulteerd in een wijziging ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel. Het gaat om een versterking van de rol van de officier van justitie bij het preventief fouilleren in veiligheidsrisicogebieden. De politie moet van hem vooraf toestemming krijgen.

Ook is in het wetsvoorstel op verzoek van minister Korthals opgenomen dat de gemeenteraad bij elke aanwijzing opnieuw toestemming moet verlenen. Een VVD-amendement om dit er weer uit te fietsen zal waarschijnlijk op een meerderheid kunnen rekenen. Deze procedure belemmert immers de slagvaardigheid. Al met al is er nu brede steun voor het voorstel ontstaan van in ieder geval de drie grootste partijen in de Kamer. Als de wet eenmaal is aangenomen is er sprake van een zeldzaamheid. Het is in de parlementaire geschiedenis niet vaak voorgekomen dat een initiatiefvoorstel vanuit de Kamer wordt aangenomen en al helemaal niet als dat initiatief van een oppositiepartij afkomstig is.

Kijk voor meer informatie onder 'Tweede Kamer', 'De Fractie over ... Justitie'

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie