Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afscheidstentoonstelling directeur Ebbinge, Teylers museum

Datum nieuwsfeit: 16-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
11 juni 2001

PERSBERICHT

BELANGRIJKE AANWINSTEN TEKENKUNST 1983-2001
Afscheidstentoonstelling directeur Eric Ebbinge

Datum:
16 juni t/m 7 oktober 2001

Openingstijden:
di t/m za 10.00 - 17.00 uur, zo 12.00 - 17.00 uur

Adres:
Spaarne 16, 2011 CH HAARLEM

Telefoon/fax:
023- 531 9010 / 023 - 534 2004

Email/internet:
(teyler@euronet.nl) / www.teylersmuseum.nl

Toegang:
fl 10,-; CJP fl 5,-; 5-18 jr fl 2,50; groepen fl 7,50, MJK/Haarlem Pas gratis

Zoals bekend neemt Mr. Eric Ebbinge per 1 juli aanstaande afscheid als directeur van Teylers Museum. Tijdens zijn directoraat van bijna 19 jaar verwierf het museum belangrijke collecties tekeningen als ook losse bladen. In dezelfde periode maakten giften van de Vrienden van Teylers Museum de aankoop van eigentijdse tekenkunst weer mogelijk, een traditie die stamt uit de oprichtingsjaren van het museum. Voor een kleine afscheidstentoonstelling in het prentenkabinet zijn uit deze aanwinsten de belangrijkste bladen geselecteerd. De ruim 50 geëxposeerde bladen en schetsboeken bestrijken de periode van circa 1490 tot heden. Er is werk te zien van Frans Pietersz de Grebber, Hendrick Goudt, Hendrick Goltzius, Wybrand Hendriks, George Breitner, maar ook van Tiepolo, Boucher, Pissarro, Corot, Manet en Toulouse-Lautrec. Eigentijdse kunstenaars zijn aanwezig met werk van Westerik, Constant, Lucassen, Marlene Dumas, Waldo Bien en Fons Brasser.

In de periode 1984-2001 heeft het museum, zowel van verzamelaars als kunstenaars, grote aantallen tekeningen kunnen verwerven. Zo werd in 1988 werd de Collectie Teding van Berkhout ondergebracht in Teylers Museum, welke verzameling uit bijna 800 tekeningen en ruim 5000 prenten bestaat. Deze collectie werd aangelegd door twee generaties van het Haarlemse geslacht Teding van Berkhout en bewaard in de kunstkast van hun voorvader Willem Philip Kops. Uit deze kast toont het museum tekeningen van Herman van Henstenburgh, Wybrand Hendriks en Rik Wouters.

Van de van oorsprong Amsterdamse kunstenaar Joseph Teixeira de Mattos (1892-1971), woonachtig in Parijs, kreeg het museum in de loop van tientallen jaren, wanneer hij Haarlem bezocht, een groot deel van zijn oeuvre. Na het overlijden van zijn weduwe in 1994 is de aldus opgebouwde collectie via legaat eigendom van het museum geworden. Naast werk van Teixeira de Mattos is uit het legaat ook werk te zien van Pieter Boel, John Rädecker en Joseph Jessurun de Mesquita.

Nog maar zeer recent is de schenking van 21 tekeningen van de late 15de eeuw tot de periode rond 1900. Alle bladen hebben eertijds toebehoord aan de beroemde verzamelaar en Haarlemse bankier Franz Koenigs. Een belangrijk deel van diens collectie kwam in het bezit van Museum Boymans-van Beuningen, terwijl een later aangelegde verzameling tekeningen na Koenigs overlijden aan zijn erfgenamen verviel. Uit deze 'tweede collectie' stammen de 21 tekeningen, waarvan nu voor het eerst een deel geëxposeerd zal worden: bladen van Tiepolo, Pissarro, David, Degas, Corot, Manet, Menzel en Toulouse-Lautrec.

Samen met het werk van Constant, Lucassen, Waldo Bien, Noorman en Dumas geeft de expositie een schitterend overzicht van de veelzijdige collectie tekeningen uit de Kunstverzamelingen van het museum. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Presentatie, 023 - 531 9010.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie