Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kunst uit de schuilkerken in Museum Catharijneconvent

Datum nieuwsfeit: 16-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Museum Catharijneconvent en Oculare organiseren:

Barokke rijkdom. Kerkgewaden uit de Gouden Eeuw & Van Klopjes en Schuilkerken

Van 16 juni tot en met 16 september 2001 is in Museum Catharijneconvent een tentoonstelling te zien over de prachtige 17e en 18e eeuwse kunst uit de zogenaamde schuilkerken. Katholieken mochten in die tijd hun eredienst niet in het openbaar uitoefenen. Museum Catharijneconvent en Oculare tonen u deze zomer de verborgen schatten uit die periode in een boeiende gecombineerde activiteit.

De stadswandeling
In de 17e en 18e eeuw was het in het openbaar belijden van het katholieke geloof verboden. Utrecht telde in die tijd 12 schuilkerken of staties waarin de zogenaamde klopjes een grote rol vervulden. Deze ongetrouwde, katholieke vrouwen hielpen de pastoor bij de godsdienstlessen en waren belast met onderhoud van kerk en interieur. Zij waren ook verantwoordelijk voor de garderobe van de geestelijken en maakte deze met goudborduurwerk extra mooi. De dames waren gekleed in een zwart jasje en een zwarte rok, met een sluier en een kapje. Ze droegen bovendien een kruis en rozenkrans. Tijdens de wandeltocht Van Klopjes en Schuilkerken neemt een deskundige gids u mee door de oude binnenstad van Utrecht, langs plekjes die een verhaal vertellen over schuilkerken en klopjes. De wandeling begint op de Mariaplaats en eindigt in Museum Catharijneconvent.

De tentoonstelling
Na een heerlijk kopje koffie of thee in het café van Museum Catharijneconvent bezoekt u samen met uw gids de tentoonstelling Barokke Rijkdom. Kerkgewaden uit de Gouden Eeuw. U kunt hier prachtige, rijkversierde kerkgewaden bewonderen die onder andere gemaakt zijn door de klopjes. Deze zogenaamde paramenten zijn een afspiegeling van de rijke borduurkunst van de 17e en 18e eeuw. Ook kunt u prenten en schilderijen bewonderen, afkomstig uit schuilkerken waarvan u voorbeelden hebt gezien tijdens de stadswandeling. Indien mogelijk wordt het textieldepot bezocht (maximaal 8 personen per keer).

Wanneer ?
Op vrijdag 22 juni, 17 augustus en 14 september 2001 van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Overige data na afspraak als "Op Maat Activiteit". Waar ?
Deze activiteit start op de binnenplaats van het conservatorium op de Mariaplaats in Utrecht. Op deze plaats stond ooit de Romaanse Mariakerk. Voor wie ?
Voor iedereen die geïnteresseerd is in de kunst en cultuur van en in barokke schuilkerken.

Door wie ?
De rondleidingen worden verzorgd door de heer W. van der Mark van Oculare en door mevrouw T. Stam, textielconservator van Museum Catharijneconvent en samensteller van de tentoonstelling.
Kosten ?
Per persoon kost deze activiteit f 27,50 (¤12,48). Dit is inclusief consumptie met gebak tijdens de pauze en een documentatiepakket, maar exclusief de toegang tot het museum.
"Op Maat"
Een arrangement voor groepen vanaf 8 personen waarbij u bovenstaande activiteit combineert met bijvoorbeeld een koffietafel, lunch, borrel of diner op een van de prachtige historische locaties van de Utrechtse binnenstad. Dit maakt van uw bezoek aan Utrecht een unieke en onvergetelijke gebeurtenis. Natuurlijk is dit arrangement "op maat" en het wordt dus zo veel mogelijk aangepast aan uw wensen en mogelijkheden. Reservering via Oculare, uiterlijk vier weken voor aanvang van uw bezoek. Op basis van de gemaakte afspraken ontvangt u een offerte.
Meer weten en inschrijving
Inschrijving door overmaken van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer 394597001 tnv Oculare, Utrecht onder vermelding van datum , tijd en uw telefoonnummer.
Oculare, tel. 030-2883261 of (info@oculare.nl) Bezoek ook www.catharijneconvent.nl en www.oculare.nl <.

ps Indien gewenst ontvangt u ter illustratie een gravure van Utrecht van J.Droochsloot uit 1674

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie