Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Werknemers Sanquin willen geen klapstoelen zijn'

Datum nieuwsfeit: 16-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Werknemers Sanquin geen klapstoelen
Regio Noord - (groningen@fnv.nl)

Bij de werknemers van de bloedbankorganisatie Sanquin is veel beroering ontstaan. De directie wil de werkzaamheden concentreren. Als het plan doorgaat worden honderden functies overgeheveld naar de overblijvende vestigingen. Dit heeft grote gevolgen voor het personeel. Alleen al in Groningen en Leeuwarden dreigen 100 functies te verdwijnen. Bestuurder William Moorlag van ABVAKABO FNV in Groningen wil op korte termijn duidelijkheid. Hij wil met name weten wat raad van bestuur van Sanquin zal doen om nadelige sociale gevolgen voor het personeel te voorkomen.

Veel beroering
Bij de werknemers van de bloedbankorganisatie Sanquin is veel beroering ontstaan. De directie heeft voorgesteld een belangrijk deel van de bloedbewerking te concentreren. Mogelijk op 4, maar waarschijnlijk zelfs op slechts 2 locaties. Als het plan doorgaat worden honderden functies overgeheveld van de huidige 10 locaties naar de overblijvende 4 of 2 locaties. Dit heeft grote gevolgen voor het personeel. Alleen al in Groningen en Leeuwarden dreigen 100 functies overgeheveld te worden naar Nijmegen, Amsterdam of Rotterdam. ABVAKABO FNV vindt dat de belangen van de werknemers onvoldoende worden meegewogen in het plan. ABVAKABO FNV wil op korte termijn duidelijkheid en wil met name weten hoe de raad van bestuur van Sanquin nadelige sociale gevolgen voor het personeel wil voorkomen.

Gebrekkige onderbouwing
Het personeel van Sanquin werd gisteren ingelicht over de plannen via een nieuwsbrief en een presentatie. De mededeling veroorzaakte grote onrust. In de vestiging Groningen toont het personeel zich erg ontdaan. Nog geen twee jaar geleden is Sanquin ingrijpend gereorganiseerd en zijn veel werknemers in het hele land overgeplaatst naar andere locaties. In Noord-Nederland van Leeuwarden naar Groningen. Sommige werknemers moeten nog verhuizen als gevolg van die reorganisatie en nu wordt het personeel opnieuw geconfronteerd met verlies van werk of opnieuw een verhuizing over zeer grote afstanden. ABVAKABO FNV vindt de onderbouwing van de plannen gebrekkig en vindt dat de belangen van het personeel onvoldoende in de planvorming zijn betrokken.

Ondergraving Langman-akkoord
Het sluiten van afdelingen en verplaatsen van honderden werknemers levert maar een zeer beperkte efficiencywinst op (maximaal 7,5 mln. op een omzet van 265 mln.). ABVAKABO FNV vraagt zich af of niet op minder ingrijpende wijze een efficiencywinst van 3 % kan worden bereikt. Ook maatschappelijke belangen worden blijkbaar niet meegewogen. Zo worden honderden functies overgeheveld naar de onder congestie lijdende Randstad, terwijl anderzijds de regering geweldige financiële uitgaven doet als gevolg van het Langman-akkoord om de werkgelegenheid in Noord Nederland te stimuleren.

Geen klapstoelen
ABVAKABO FNV wil snel duidelijkheid en weten wat de raad van bestuur precies nastreeft en welke maatregelen getroffen worden de sociale gevolgen op te vangen. In Groningen heeft ABVAKABO FNV Noord de locatiedirectie inmiddels in een brief laten weten dat werknemers geen klapstoelen zijn die om de paar jaar op een andere plek kunnen worden uitgeklapt.

Nadere informatie:
William Moorlag, bestuurder ABVAKABO FNV
06 - 51218417 (M), 050 - 5240101 (W), 0595 - 442686 (P) (wmoorlag@abvakabo.nl) (E-mail)

Meer nieuws? Ga naar www.fnv.nl/noord.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie