Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Startconferentie 'vormen van directe democratie'in Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 16-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Referendum Nieuws, 4 juni 2001

Amsterdamse politieke partijen willen directe democratie in binnenstad invoeren

16 JUNI - STARTCONFERENTIE 'VORMEN VAN DIRECTE DEMOCRATIE'

Op 16 juni a.s. vindt van 10 tot 16 uur in de Amstelkerk in Amsterdam de Conferentie Directe Democratie plaats. Op de conferentie worden allerlei vormen van directe democratie gepresenteerd die in binnen- en buitenland reeds functioneren. Doel van de conferentie is nadenken en voorstellen ontwikkelen hoe deze vormen van directe democratie ook in de Amsterdamse binnenstad toegepast zouden kunnen worden.

Het heet een 'startconferentie' omdat het doel is om in het najaar een bredere 'volksraadpleging' te organiseren waarin de op 16 juni ontwikkelde voorstellen worden voorgelegd aan bewoners, ondernemers en actieve organisaties uit de Amsterdamse binnenstad.

Aan de conferentie wordt medewerking verleend door het merendeel van de politieke partijen in de Amsterdamse binnenstad (verenigd in het Politiek Platform Binnenstad), die op de conferentie de bereidheid willen uitspreken om een aantal vormen van directe democratie daadwerkelijk toe te passen. De conferentie wordt georganiseerd door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), Stichting Agora Europa en Amsterdam Anders/De Groenen, met medewerking van het Politiek Platform Binnenstad.

KORTE PROGRAMMA-OMSCHRIJVING

10:00 Opening door Eisse Kalk (directeur IPP) 10:15 Workshops deel I ­ Wat bestaat reeds in binnen- en buitenland? I Directe democratie op buurtniveau
II Referendum en volksinitiatief
III Directe democratie op stedelijk of stadsdeelniveau IV Initiatiefrechten voor burgers
V Mogelijkheden van nieuwe media en ICT
VI Verantwoording afleggen
11:45 Directe democratie als inspiratiebron ­ Videobeelden van de volksvergadering in Appenzell (CH), volksraadpleging in Delft, de Agora in het oude Athene. Voordracht door Roel van Duyn over 'Een Ronde Kamer voor Amsterdam'. 12:30 Lunch.
13:30 Workshops deel II ­ De toepassing op de Amsterdamse binnenstad I Directe democratie op buurtniveau
II Referendum en volksinitiatief
III Directe democratie op stedelijk of stadsdeelniveau IV Initiatiefrechten voor burgers
V Mogelijkheden van nieuwe media en ICT
VI Verantwoording afleggen
15:00 Een 'Sociaal Contract voor de Binnenstad' ­ Politieke partijen spreken door middel van een 'Contract met de Burger' de bereidheid uit vormen van directe democratie in de binnenstad in te voeren. 16:00 Borrel.

INFORMATIE / AANMELDING

U kunt zich aanmelden voor de conferentie door fl 25,- over te maken op giro 1501169 t.n.v. Instituut voor Publiek en Politiek, Amsterdam o.v.v. 'conferentie directe democratie'. U krijgt de conferentiebundel dan thuisgestuurd. Voor vragen kunt u bellen of mailen met Stans van Egmond, IPP, 020-5217645, s.vanegmond@publiek-politiek.nl, of Arjen Nijeboer, Agora Europa, 020-6380558, arjen.nijeboer@agora-europe.org.

Bereikbaarheid OV: neem tram 4 vanaf Amsterdam CS. Uitstappen op halte Prinsengracht. Rechtsaf de Prinsengracht op, na 100 meter komt u op het Amstelveld waar u de witte Amstelkerk ziet.

Ondergetekende is zeker aanwezig op ­ tot ziens op 16 juni dus!

++++ Dit is Referendum Nieuws, de email nieuwslijst van het Referendum Platform, geredigeerd door Arjen Nijeboer.

www.referendumplatform.nl ++++

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie