Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Amnesty International voert actie op het Festival Mundial

Datum nieuwsfeit: 16-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Amnesty International

Persbericht Amsterdam, 07-06-2001

Nederland
Amnesty International voert op het Festival Mundial via SMS actie voor India en Tibet

Op 16 en 17 juni voert Amnesty International op het Festival Mundial in Tilburg via SMS (Stop Martelen Snel) actie voor de mishandelde en gemartelde Laxman Singh uit India en voor de gevangen Tibetaanse musicus Ngawang Choepel. Annie Lennox( ex-Eurythmics) zal op zondag 17 juni het publiek tijdens het optreden van Baaba Maal vragen een SMS te versturen voor Ngawang Choepel.

India telt 160 miljoen kastelozen of onaanraakbaren. Hoewel de Indiase wet discriminatie op basis van kaste verbiedt, zijn kastelozen veel vaker dan anderen het slachtoffer van marteling en mishandeling. Een voorbeeld is de 40 jarige Laxman Singh.

Op 23 Oktober 2000 werd Laxman Singh door een aantal mannen aangevallen en in elkaar geslagen met stenen en een ijzeren staaf. Ze stopten een doek in zijn mond zodat hij niet kon schreeuwen, stalen zijn kleren en geld en lieten hem als dood achter. Eerst waarschuwden ze nog wel de politie. De reden: mededorpelingen van Laxman oefenden druk uit op hem, op zijn broer en op zijn zoon om voor hen een huis te bouwen. Laxman weigerde omdat hij voor eerder werk geen geld had ontvangen.

Amnesty International roept de Indiase autoriteiten op de daders van marteling en mishandeling van Laxman Singh en andere kastelozen te berechten en de kastelozen als groep betere bescherming te bieden.

Op zaterdag 16 juni zullen de kastelozen Raj en Jyothi de festival deelnemers oproepen om een SMS bericht voor Laxman Singh te verzenden: HELP LAXMAN achternaam woonplaats. De SMS berichten worden op een centrale computer verzameld, in een lange lijst onder een petitie gezet en nog dezelfde avond verstuurd naar de Indiase autoriteiten.

Het Mensenrechtenplein staat tijdens het Festival geheel in het teken van India. Op zaterdag en zondag zal hier o.a. het Indiase danstheater Balakathakali Troupe optreden.

Op zondag 17 juni roept Annie Lennox de festivalgangers op deel te nemen aan een SMS actie voor de gevangen Tibetaanse musicus Ngawang Choepel.

Ngawang Choepel werd in 1996 veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf, omdat hij materiaal verzamelde voor een documentaire over traditionele Tibetaanse muziek. De gezondheidssituatie van Ngawang Choepel is slecht, hij heeft last van zijn maag, lever en longen en leidt aan bronchitis en hepatitis. Zijn moeder die hem in augustus vorig jaar mocht opzoeken vertelde .hij is vel over been, zijn gezicht is geel.

Amnesty International vraagt de Chinese autoriteiten in Lhasa, Tibet om Ngawang Choepel vrij te laten op medische gronden, zodat hij alle nodige medische zorg kan krijgen.

SMS-Stop Martelen Snel

SMS is een actiemiddel dat Amnesty International tijdens de Bevrijdingsfestivals van 5 mei gelanceerd heeft. Deelnemers ontvangen op hun mobiele telefoon een verzoek om te protesteren tegen een geval van marteling. Ze sturen vervolgens een protest naar een centraal telefoonnummer, 06 11342 342. Amnesty stuurt deze berichten hierop snel door naar de verantwoordelijke autoriteiten.

Tijdens Pinkpop op 2,3 en 4 juni riep Amnesty International het publiek op mee te doen aan SMS acties voor Achmad uit Egypte, Fatma uit Turkije en voor de gevangenen in de Franco de La Roche jeugdgevangenis in Brazilie. Bijna 3000 festivalgangers deden dit.

In totaal hebben sinds 5 mei 11.499 mensen aan Amnesty Internationals SMS actie meegedaan.

Amnesty International afdeling Nederland

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie