Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Discovery Channel Adventure Race op tv

Datum nieuwsfeit: 17-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht Hoofddorp, 17 mei 2001

DISCOVERY CHANNEL ADVENTURE RACE
(Europese première)

zondag 17 juni van 21.00 - 23.00u (afl. 1 + 2)
maandag 18 juni van 21.00 - 23.00u (afl. 3 + 4)

Hoeveel van de 57 deelnemende teams haalden de finish van de Discovery Channel Adventure Race?
In november 2000 arriveerde een internationaal gezelschap van 's werelds beste adventure racers in Canterbury, Nieuw-Zeeland om deel te nemen aan de Discovery Channel Adventure Race, die geldt als een van de zwaarste adventure races die jaarlijks gehouden worden. Discovery Channel verwierf de exclusieve mediarechten van dit evenement waarvan het filmverslag zijn première beleeft op zondag 17 en maandag 18 juni van 21.00 - 23.00 uur. In vier afleveringen van elk een uur wordt verslag uitgebracht van de verrichtingen van de 57 deelnemende teams. Een week lang moeten de teams tonen wat zij waard zijn in een race die het uiterste vergt van zowel hun fysieke als mentale krachten.

Voorwaarde voor deelname is dat in elk team minstens één vrouw zit, dit om te voorkomen dat vanwege de grotere lichaamskracht van mannen bepaalde teams in het voordeel zouden zijn ten opzichte van andere. Een andere voorwaarde is dat het team onder alle omstandigheden compleet blijft.

De deelnemers moeten geharde all-round sporters zijn, want zij worden geacht te mountain biken, kayaken, bergbeklimmen, abseilen en raften. En dat alles over een parcours van 364 kilometer dat voert over bergen, langs steile rotswanden en gevaarlijke gletsjers, en door woest kolkende rivieren.

Het filmverslag van deze barre adventure race brengt niet alleen de strijd zelf in al zijn verschrikkelijke en glorieuze momenten in beeld, maar gaat ook uitgebreid in op de resultaten van een aan de race gekoppeld uniek wetenschappelijk experiment waarbij de effecten gemeten werden van buitensporige inspanningen op het menselijk lichaam. Daartoe zocht Discovery Channel samenwerking met FitSense, een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in de productie van minuscule medische meetinstrumenten en telemetrieapparatuur die draadloze gegevensuitwisseling mogelijk maakt. De apparatuur werd aangebracht op het lichaam van de leden van één team, zodat gedurende de hele race bijgehouden kon worden hoe hun lichaam reageerde op de geleverde inspanningen.

Het Science Team
Het team waarom het ging was het Science Team, bestaande uit een viertal adventure racers uit de wereldtop: Ian Adamson, John Jacoby, Robyn Benincasa en Mike Kloser (Adamson, Benincasa en Kloser maakten vorig jaar tevens deel uit van het winnende team van de Eco-Challenge adventure race in Borneo). Met behulp van de aangebrachte meetapparatuur - tezamen goed voor 2,3 kilo extra bagage per persoon - werden de vitale lichaamsfuncties van de teamleden 24 uur per dag in de gaten gehouden.

Gemeten werden de lichaamstemperatuur, de ademhalingssnelheid, het zuurstofgehalte van het bloed en de lichamelijke effecten van een chronisch gebrek aan slaap. Ook werd onderzocht in hoeverre de deelnemers in staat bleken om geestelijk in evenwicht te blijven en de beperkingen van hun lichaam met wilskracht te overwinnen. Dat de betrokkenen hun faam méér dan waar maakten, blijkt wel uit het feit dat zij als derde eindigden. Een prestatie die gezien het extra gewicht en het regelmatig oponthoud als gevolg van tussentijdse metingen des te indrukwekkender is.

De race
De eerste opdracht aan de teams was een steile klim naar de top van een berg en direct daarna een meer dan 800 meter lange afdaling langs leisteenrotsen naar de Harper River vallei. Onmiddellijk daarop ging het weer bergopwaarts, gevolgd door een abseiltraject over 50 meter naar de voet van de Packard Peak. Daarna namen de deelnemers plaats op een mountain bike waarmee zij een afstand van bijna 20 km aflegden naar een meer. Daar wachtte hun een kanotocht van ruim 35 km die onmiddellijk gevolgd werd door alweer een mountain bike etappe, ditmaal van 25 km. Vervolgens begonnen de teams aan een klim naar een hoogte van 2450 meter, waarna uiteraard weer een zware afdaling volgde die afwisselend lopend en per mountain bike werd afgelegd. Daarna was het de beurt aan een 30 km lange kayaktocht over een wild kolkende rivier. Maar het ergste moest nog komen: een bijna 70 km lange mountain bike etappe door ruig berggebied. Na de top bereikt te hebben van de ruim 2500 meter hoge Fox Peak was het tijd voor de laatste etappe: een ruim 30 km lange kanotocht naar de finish.

Voor het merendeel van de 57 teams bleek de zes dagen durende uitputtingsslag teveel van het goede. Hoewel iedere deelnemer vastbesloten was de finish te halen, eisten het meedogenloze parcours en de enorme tijdsdruk hun tol, zodat velen moesten afhaken. Een adventure race als deze is dan ook niet alleen een krachtmeting tussen diverse teams, maar in de eerste plaats een genadeloze strijd tussen de natuur en de mens. Het Nieuw-Zeelandse landschap is door zijn ongereptheid van een overweldigende schoonheid, maar ook onbarmhartig en veeleisend. Steile beklimmingen en afdalingen werden ernstig bemoeilijkt door van de rotsen afbrokkelend leisteen dat elke stap tot een waagstuk maakte en regelmatig glijpartijen veroorzaakte.

De finish
Uiteindelijk bleken maar 11 van 57 team in staat de finish te halen. In volgorde van binnenkomst waren dat:


1. Propellor-Heads (Nieuw-Zeeland) 7. Outdoor Action Formidable (Nieuw-Zeeland)
2. Nokia (Finland) 8. Marahau Beach Camp (Nieuw-Zeeland)
3. Science Team (VS/Australië) 9. New Limit (Zweden)
4. Cromwell (Nieuw-Zeeland) 10. Explorer (VS)
5. Encompass (Nieuw-Zeeland) 11. Fresh Choice NZ Army (Nieuw-Zeeland)
6. Geraldine (Nieuw-Zeeland)

De leden van het winnende Propellor-Heads team sprongen een gat in de lucht toen zij zes uur vóór de rest van het deelnemersveld over de finish kwamen. Maar hoe groot hun vreugde ook was, ook zij moesten toegeven momenten van wanhoop gekend te hebben. Bovendien werden zij menigmaal op de hielen gezeten - het tijdverschil bedroeg soms maar enkele minuten - door het Finse Nokia team, dat ondanks zware blessures toch als tweede eindigde.

Achtergrond
Nieuw-Zeeland geldt als de bakermat van het adventure racen. Al tien jaar lang vindt daar de befaamde Adventure Race plaats die bekend staat als een van de zwaarste adventure races ter wereld. De race trekt elk jaar een bont internationaal gezelschap van adventure racers waarin ook de wereldtop vertegenwoordigd is. Ook vorig jaar was dat het geval. Onder de deelnemers, afkomstig uit alle continenten, bevonden zich winnaars van de Southern Traverse, de Eco-Challenge en de Raid Gauloises.

Discovery Channel trad op als de exclusieve media sponsor, terwijl Southern Traverse Ltd. de organisatie van het evenement zelf voor zijn rekening nam. De twee bedrijven streven ernaar hun samenwerking te intensiveren en hebben onlangs aangekondigd het adventure racen een extra impuls te willen geven door een wereldkampioenschap - het eerste in zijn soort - te organiseren. Het evenement, onder de naam Discovery Channel World Championship Adventure Race, zal op 3 september 2001 van start gaan in Zwitserland en zal naar verwachting opnieuw vele prominenten uit de hele wereld trekken.

De Discovery Channel Adventure Race werd geproduceerd door Angus Yates van Catch & Release Communications. Discovery Channel had vijftien cameraploegen beschikbaar die onafgebroken opnamen maakten. Dit resulteerde in maar liefst 300 uur beeldmateriaal dat door Discovery's uitvoerend producent Sean Gallagher omgewerkt werd tot een vierdelige miniserie met afleveringen van elk één uur.

Sinds 1996 heeft Discovery Channel in totaal bijna 24 uur aan adventure race programma's geproduceerd. Naast het verslag van de Adventure Race van dit jaar zond Discovery Channel ook opnamen uit van de Discovery Channel Eco Challenge races in British Columbia, Australië, Marokko en Argentinië. Het verslag van de Eco Challenge Marokko werd vorig jaar bekroond met een Sports Emmy® vanwege de buitengewone programmatische prestatie die hiermee was neergezet.


- Einde persbericht -

Discovery Networks Europe
Discovery Networks Europe (DNE) biedt op dit moment tien themakanalen: Discovery Channel Europe, Discovery Home & Leisure, Animal Planet, Discovery Travel and Adventure, Discovery Civilisation, Discovery Sci-Trek, Discovery Kids, Discovery Wings, Discovery Health en Discovery +1, het naar een ander uitzendtijdstip verschoven programmapakket van Discovery Channel. www.discoveryeurope.com Sinds de start van DNE in 1989 is het Europese marktaandeel gegroeid naar 22 miljoen huishoudens. Het programma-aanbod van DNE is beschikbaar in 19 talen en wordt via 20 satellietkanalen verspreid in 49 gebieden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Southern Traverse
Southern Traverse Ltd. is een toonaangevend bedrijf dat zich bezighoudt met het organiseren van een select aantal internationale sport evenementen. Zo nam het bedrijf de organisatie op zich van de Discovery Channel World Championship Adventure Race, de Adventure Race World Series en Southern Traverse, de gerenommeerde adventure race die jaarlijks in Nieuw-Zeeland plaatsvindt.

Voor informatie en beeldmateriaal:

Monogram Communication Strategies (MCS)
Marguérite van der Heyden
T: 023.5628208
F: 023.5651724
Email: (margueritevdh@monogram.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...