Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zomeractiviteiten voor het hele gezin in Textielmuseum

Datum nieuwsfeit: 17-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Handen uit de mouwen zomeractiviteiten voor het hele gezin

juni 2001

Handen uit de mouwen
Zomeractiviteiten voor het hele gezin
17 juni t/m 19 september 2001

In de zomermaanden presenteert het Nederlands Textielmuseum 'Handen uit de mouwen, zomeractiviteiten voor het hele gezin'. Centraal staan de textieltechnieken weven, breien en tuften. De tentoonstellingsruimte van het museum wordt van 17 juni tot en met 19 september 2001 omgebouwd tot textielwerkplaats, waar kinderen en volwassen zelf aan de slag gaan; handen uit de mouwen dus.

Insteken, omslaan, doorhalen, aflaten gaan; zo gaat breien. Schering en inslag; dat is weven. Tuf, tuf, tuf, tuf; tuften is draadjes schieten in een gazen stramien. Alle drie zijn technieken om producten te maken; een trui, een theedoek of een vloerkleed. De technieken worden in het 'museum in bedrijf' gedemonstreerd op supersonische computergestuurde machines en op historische (handmatige) textielwerktuigen.

Klussen
In de textielwerkplaats 'Handen uit de mouwen' komen speciale doe het zelf-apparaten te staan waarmee de bezoekers zelf deze technieken kunnen uitproberen: een grote klos om met dik koord zelf te breien, een houten raam waar met felgekleurde flexibele materialen een stukje kleed getuft kan worden en een machine om zelf ponskaarten te slaan, waarmee patronen worden geweven. Voor elke textieltechniek is er een klustafel om zelf een product te maken.
In de productengalerij zullen van elke techniek veel objecten worden getoond, zoals geweven thee- en zakdoeken, bijzondere kledingstoffen, een gebreide lamp van staaldraad of een getuft 'hondenkleedje['. Alle producten zijn uit de eigen collectie van het museum en veel hiervan zijn op de machines in het museum gemaakt.
Tijdens 'Handen uit de mouwen' is er speciaal voor kinderen een knutselpakket te koop (f 2,50 / Euro 1,13). In dit pakket zitten alle materialen en opdrachten die nodig zijn om zelf aan de slag te kunnen.

Extra activiteit: weefgetouwtje maken
De gehele periode van 17 mei tot en met 19 september is er elke zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur en in de maanden juli en augustus op zondag-, dinsdag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur een extra activiteit. Wie nog meer de handen uit de mouwen wil steken kan dan in de textielwerkplaats 'aan de lopende band'zelf een weefgetouwtje in elkaar zetten. Het bouwpakket hiervoor is ook in het museum te koop (f 2,50 / Euro:1,13).Nadere informatie en documentatie voor de pers: Nederlands Textielmuseum
Yvette Lardinois, PR en Marketingmanager, T 013 549 45 33 of 06 515 34 829
E-mail (bdlaryv@tilburg.nl) (di t/m vr)
Bea Nieuwenhuis, projectleider tentoonstelling, T 013 549 45 32 (di t/m vr)
www.textielmuseum.nl

12 jun 01 11:36

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie