Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Proefschrift over regulatie van het immuunsysteem

Datum nieuwsfeit: 18-06-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de eerste helft van juni 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Ma 18-06-2001 Regulatie van het immuunsysteem door adhesiemoleculen *

13:30 uur Drs. D.A. Bleijs (Medische Wetenschappen)

Titel proefschrift: Modulation of cell adhesion in the immune system
through ICAM-1,-2
and 3
Promotor: Prof. dr. C.G. Figdor

Copromotor: Mw. dr. Y. van Kooyk

Het menselijk immuunsysteem beschermt het lichaam tegen infecties. De witte bloedcellen van het afweersysteem spelen hierbij een prominente rol. Interacties tussen deze cellen, maar ook met geïnfecteerde cellen of kankercellen zijn cruciaal voor een optimale afweer. Op het celoppervlak van witte bloedcellen zitten eiwitstructuren, adhesiemoleculen, waarmee cellen contact met elkaar kunnen maken en aan elkaar kunnen binden. Adhesiemoleculen zijn onmisbaar voor intercellulaire communicatie, celmigratie, en immuunreacties. Ze spelen een rol in een groot aantal fysiologische processen. Een strikte regulatie van het functioneren van deze adhesiemoleculen in diverse stadia van een immuunreactie is noodzakelijk, maar ook de controle van het adhesievermogen van de moleculen. Misregulatie kan leiden tot ernstige immuunziekten en leukemie. Dhr. Bleijs deed onderzoek naar het functioneren van een aantal belangrijke adhesiemoleculen (LFA-1, DC-SIGN, ICAM) binnen het immuunsysteem onder verscheidene fysiologische condities. Met de resultaten van het onderzoek is meer inzicht verkregen in de cellulaire regulatie van deze moleculen, welke van toepassing kunnen zijn in de strijd tegen kanker en immuunziekten, zoals reuma.
Drs. Bleijs begon in oktober 1996 als assistent in opleiding op het Tumor Immunologisch Laboratorium van het Universitair Medisch Centrum St Radboud te Nijmegen. Eind 1999 werd een deel van het promotieonderzoek verricht bij de groep van Dr. Ronen Alon op de afdeling Immunology van het Weizmann Institute of Science in Israël.
E-mail: (R.Bleijs@dent.kun.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie