Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring EU over ontmoeting van het IGAD-comité voor Sudan

Datum nieuwsfeit: 18-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
European Union

Sudan : Summit of the IGAD Committe Press Release: Brussels (08-06-2001) - Press: 221 - Nr: 9393/01


Brussel,
8 juni 2001

9393/01 (Presse 221)

P 109/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

betreffende de recente topontmoeting van het IGAD-comité voor Sudan (Nairobi, 2 juni 2001)

De Europese Unie heeft het IGAD-vredesinitiatief consequent gesteund, maar ook haar bezorgdheid geuit over het gebrek aan vooruitgang tot nog toe in het vredesproces.

De Europese Unie verheugt er zich over dat op 2 juni 2001 een topontmoeting van het IGAD-comité voor Sudan heeft plaatsgevonden, en verwacht dat dit de vrede spoedig dichterbij zal brengen.

De Europese Unie neemt nota van het voornemen om over twee maanden een nieuwe topontmoeting te organiseren, en de onderhandelingsteams een permanent karakter te geven. Kenia, in zijn hoedanigheid van voorzitter van het IGAD-comité voor Sudan, en de andere IGAD-landen worden aangespoord om alles in het werk te stellen om het vredesproces in Sudan nieuw leven in te blazen.

De Europese Unie verheugt zich erover dat de regering van Sudan de luchtbombardementen wil stopzetten en verwacht dat die toezegging strikt zal worden nageleefd; zij dringt er bij de regering van Sudan en de SPLM/A op aan de vijandelijkheden onmiddellijk te staken, zodat een gunstig klimaat voor onderhandelingen kan ontstaan.

Volgehouden actieve betrokkenheid van de IGAD op hoog politiek niveau is van cruciaal belang om het einde van de oorlog daadwerkelijk dichterbij te brengen. Belangrijker nog is echter de politieke vastberadenheid van zowel de regering van Sudan als de SPLM/A om een vreedzame oplossing voor het conflict te vinden. De Europese Unie doet daarom een beroep op de partijen om niet te versagen in hun onderhandelingen om een rechtvaardige, duurzame politieke oplossing van het conflict in Sudan tot stand te brengen, en beschouwt het bevorderen van een integraal staakt-het-vuren, dat daadwerkelijk wordt gecontroleerd door waarnemers en dat door beide partijen wordt aanvaard, als een dringende aangelegenheid in de context van het lopende IGAD-onderhandelingsproces.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie