Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verbetering van kosten van gehandicapten en chronisch zieken

Datum nieuwsfeit: 18-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

.pbtitle { font-family : Arial, Helvetica, sans-serif; font-size : small; font-weight : bold; background : #FFFFFF; } .pbtekst { font-family : "Times New Roman", Times, serif; font-size : small; background : #FFFFFF; } .pbid { font-family : "Times New Roman", Times, serif; font-size : small; background : #FFFFFF; margin : 5; } TD { font-family : "Times New Roman", Times, serif; font-size : x-small; background : #FAFAFA; margin : 5 ; } .pbpage { background : #FFFFFF; } .pbbar { background : #FF0000; }

[Logo Ministerie van Sociale Zaken en WerkgMinisterie van Directie Sociale Zaken Voorlichting, en Bibliotheek Werkgelegenheid en Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

18 juni 2001 Nr. 01/108

Verbetering compensatie van extra kosten van gehandicapten en chronisch zieken

Gehandicapten en chronisch zieken met een inkomen tot ongeveer f 60.000,- per jaar kunnen vanaf 2002 een hoger bedrag in mindering brengen op hun inkomen wanneer zij meerdere jaren achtereen buitengewone uitgaven hebben. Daarnaast is besloten dat ouders die een gehandicapte zoon of dochter van 27 jaar of ouder verzorgen, de buitengewone lasten van deze verzorging mogen aftrekken van hun inkomen.

Dit blijkt uit een brief van minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het rapport van de interdepartementale werkgroep Inkomenspositie van Gehandicapten en Chronisch Zieken (IGCZ). Minister Vermeend heeft het rapport mede namens staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Bos van Financiën aangeboden aan de Tweede Kamer. De interdepartementale werkgroep had tot taak in beeld te brengen welke extra uitgaven chronische zieken en gehandicapten hebben en welke mogelijkheden er zijn om deze uitgaven te compenseren.

Het kabinet kan de voorstellen van de werkgroep om de compensatie te verbeteren, onderschrijven en is van plan de fiscale voorstellen voor de korte termijn te verwerken in het Belastingplan 2002.

Naast maatregelen in de sfeer van de belastingen zal de voorlichting over vergoedingsregelingen voor extra uitgaven in verband met een chronische ziekte of een handicap worden verbeterd. Onderzoek heeft aangetoond dat nogal wat chronisch zieken en gehandicapten deze regelingen niet goed kennen waardoor ze mogelijk onnodig extra uitgaven uit eigen zak betalen.

Op langere termijn zal worden bekeken of het haalbaar is een onderzoek in te stellen naar de omvang van de extra uitgaven die gehandicapten en chronisch zieken voor eigen rekening moeten nemen. Daarnaast zal in de kabinetsreactie op de uitkomsten van de derde evaluatie van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) die momenteel wordt voorbereid, worden opgenomen hoe de uitvoering van deze wet op korte termijn kan worden verbeterd.De volledige tekst van de brief staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.minszw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de linker knoppenbalk).


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie