Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

HBO'ers steeds beter toegerust op kenniseconomie

Datum nieuwsfeit: 18-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
HBO-Raad

Persberichten

18-06-2001
Kenniseconomie vereist hogere deelname in hbo

Hb'ers steeds beter toegerust op kenniseconomie

Afgestudeerde hboers komen goed op de arbeidsmarkt terecht. Uit de HBO-Monitor 2000 blijkt dat studenten die een baan hebben buiten hun opleidingsdomein de laatste jaren niet een lager salaris of minder baanzekerheid genieten dan studenten die binnen hun opleidingsdomein een baan hebben gevonden. Een hbo-opleiding biedt de afgestudeerde een uitstekende positie op de arbeidsmarkt.
De deelname aan het hbo is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Momenteel zijn er op de Nederlandse hogescholen ruim 300.000 studenten in opleiding, zo is te lezen in Ontcijferd 2001 van de HBO-raad. Dit aantal zal verder moeten stijgen in het belang van de economische ontwikkeling en de verdere inrichting van de kenniseconomie.

De positie van hboers op de arbeidsmarkt is nog steeds zeer gunstig. Dit komt tot uiting in een grotere baanzekerheid en nauwelijks werkloosheid (2,8%). Daarnaast zijn de bruto aanvangssalarissen weer gestegen (5% in 2000). Uit de HBO-Monitor 2000 is verder op te maken dat afgestudeerden van het hbo in grote mate tevreden zijn over de genoten opleiding. Bovendien geeft vier op de vijf studenten aan te werken in een baan die past bij het niveau van hun opleiding.

Omdat de vraag naar hboers groter is dan het aanbod nemen de arbeidsmarktknelpunten toe. De vraag naar hboers zal de komende jaren verder groeien. Verdergaande internationalisering en technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de opleidingseisen binnen veel beroepen zwaarder worden. De hogescholen spelen daarop in door in hun onderwijs meer aandacht te besteden aan gewenste competenties.

Met name het deeltijdonderwijs en de duale opleidingsvarianten hebben bijgedragen aan de explosieve groei van het hbo. Staan er nu 307.000 studenten ingeschreven bij hogescholen, vijf jaar geleden was dat 272.000. De deelname in het hoger beroepsonderwijs moet verder worden vergroot vanwege de tekorten op de arbeidsmarkt. Hogescholen werken daar hard aan onder meer via doorstroomprogrammas voor mboers en instrumenten die het mogelijk maken om actieven en inactieven via verkorte routes op te scholen. De verwachting is dat met name bij deze doelgroepen extra studenten voor het hbo te vinden zijn.

De HBO-Monitor is een uitgave van de HBO-raad met daarin de resultaten van een jaarlijks terugkerend onderzoek onder afgestudeerde hboers naar hun positie op de arbeidsmarkt en wordt uitgevoerd door het Researchcentrum voor onderwijs en arbeidsmarkt. Het HBO-Ontcijferd is een jaarlijkse uitgave van de HBO-raad met de ontwikkeling van studentenaantallen in het hbo.

EINDE PERSBERICHT

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie