Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Energie- en waterproject gemeente Doetinchem

Datum nieuwsfeit: 18-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Doetinchem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Doetinchem

"Energie- en waterproject voor gebruikers van Het Kleurrijk"

Ter gelegenheid van de opening van de multifunctionele accommodatie Het Kleurrijk aan het Willy Brandtplein in Dichteren in november 1999, heeft zowel de aannemer Bouwbedrijf Goldewijk als de gemeente Doetinchem een cadeaucheque beschikbaar gesteld die besteed moest worden aan een educatief energieproject. Tevens heeft Waterbedrijf Gelderland ter gelegenheid van de oplevering van de eerste woningen met huishoudwater in Dichteren een cadeaucheque ter beschikking gesteld met als doelbesteding een educatief project in Dichteren. Dit heeft geresulteerd in een gezamenlijk educatief energie- en waterproject dat in samenwerking met de gebruikers van Het Kleurrijk, gemeente Doetinchem en het Regionaal Centrum Natuur- en Milieueducatie (NME Centrum) is gerealiseerd. Tevens heeft Novem dit project gesubsidieerd.

Energiemaatregelen

Bewust is gekozen voor een energie- en waterproject omdat in Het Kleurrijk gesproken kan worden van een optimaal gebruik van energie. Energiebedrijf Gamog heeft uitgebreid onderzocht hoe het gebouw zo energiezuinig mogelijk kon worden gemaakt. Er zijn zonnepanelen op het dak van de sportzaal geplaatst, die samen met de zonnegasboilers zorgen voor warm water. Het gebouw is voorzien van een warmtepomp en twee mini-warmtekrachtkoppelingen (kleine electriciteitscentrale die gas omzet in electriciteit en warmte). Deze voorzieningen zorgen voor de verwarming van het gebouw. Verdere energiemaatregelen zijn: een goede isolatie van vloeren en muren en een gebouwbeheerssysteem, dat zorgt voor een optimale regeling van verlichting, verwarming en ventilatie. Alle onderdelen van de energiehuishouding zijn zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Dat levert een verlaging van ruim 40% op in het energieverbruik van het gebouw.

Waterbedrijf Gelderland heeft Het Kleurrijk voorzien van een circuit van huishoudwater. Dat wil zeggen dat regenwater wordt opgevangen en opgeslagen in vijvers in de wijk en vervolgens wordt gebruikt om de toiletten mee door te spoelen.

Doel van dit energie- en waterproject is de gebruikers en vooral de kinderen bewust te laten worden van het energie- en waterverbruik in dit gebouw. Zo zijn er onder meer energie- en watermeters gerealiseerd die door de leerlingen van de scholen, met uitleg door de leerkrachten, zelf te gebruiken zijn. Hiermee kunnen zij maandelijks bijhouden wat het energie- en waterverbruik voor hun school is geweest.

Vervolgens heeft het NME Centrum de volgende onderdelen voor dit project ontwikkeld:

* Voor de drie scholen een set van vier leskisten voor de groepen 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8, met als centrale thema's: zon, wind, aarde en water in relatie tot de getroffen milieuvriendelijke energie besparende voorzieningen in en om Het Kleurrijk.
* Een werkmap met suggesties en werkbladen/kleur-kijkplaten voor de groepsleidsters peuterspeelzaal met als centrale thema's: zon, wind, aarde en water.

* Een draaiboek met uitgewerkte excursie en werkvormen suggesties, aangevuld met achtergrondmateriaal voor bijvoorbeeld de beheerder, met als centrale thema's: zon, wind, aarde en water en hoe met deze bronnen wordt omgegaan binnen Het Kleurrijk.
* Korte cursus voor leerkrachten m.b.t. gebruik leskisten en schoolomgeving in relatie tot methode en buiten werken met kinderen.

Tot slot hebben de scholen en kinderdagverblijf/peuterspeelzaal Okido zelf leer- en ontdekmaterialen mogen aanschaffen.

Dit alles is vrijdag 15 juni om 10.00 uur aangeboden en gepresenteerd aan de gebruikers van Het Kleurrijk. Dit vindt plaats in één van de ruimtes van Stichting Welzijn Doetinchem aan het Willy Brandtplein 10 te Doetinchem.

Landelijke belangstelling

Sinds de opening van Het Kleurrijk staat deze accommodatie erg in de publieke belangstelling. Veel belangstellenden uit het hele land en zelfs uit het buitenland (onlangs is een groep uit Oslo-Noorwegen op bezoek geweest), komen een kijkje nemen en zijn vooral geïnteresseerd hoe een multifunctionele accommodatie of brede school in de praktijk eruit ziet en ook functioneert. Het blijkt dat Doetinchem met de bouw van deze accommodatie een koploper is voor Nederland op dit gebied. Veel gemeenten, scholen en welzijns- en sportinstellingen zijn momenteel bezig met de ontwikkelingen van brede scholen. Vooral bij nieuwbouw betekent dit al snel dat de verschillende functies bij elkaar onder één dak worden samengebracht om de samenwerking en afstemming ten gunste van de ontwikkeling van kinderen zo optimaal mogelijk te laten zijn.

De belangstelling voor Het Kleurrijk ontstaat doordat veel gemeenten, scholen en instellingen graag voordat men aan zoiets begint, wil zien hoe dit in de praktijk gerealiseerd kan worden. Het Kleurrijk blijkt één van de eerste multifunctionele accommodaties in Nederland te zijn op het gebied van onderwijs, opvang en vrije tijd. Het Projectbureau Dagindeling dat onderdeel uitmaakt van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft een publicatie uitgegeven: "Bouwen aan Samenwerking", waar Het Kleurrijk als één van de vijftien voorbeelden van multifunctionele (school) gebouwen is opgenomen. Kortom een gebouw waar Doetinchem trots op kan zijn!

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie