Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen CDA over betaling kleine hoeveelheden steekpenningen

Datum nieuwsfeit: 18-06-2001
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 089
Datum: 18-06-2001

SMEERGELD

Het lid van de Tweede Kamer Verburg (CDA) heeft aan de staatssecretaris van Economische Zaken op 7 juni 2001 de volgende schriftelijke vragen gesteld.


1 Is het waar dat u op 28 mei jl. - in de marge van de grote internationale anti-corruptie-conferentie onder Nederlands voorzitterschap in Den Haag - hebt gesteld dat Nederlandse zakenmensen die in het buitenland kleine hoeveelheden steekpenningen betalen niet strafrechtelijk worden aangepakt, ook al is dit feitelijk strafbaar? 1)


2 Vindt u dat een publieke ambtsdrager in het algemeen en die van het organiserend land in het bijzonder dergelijke uitspraken zou moeten doen?


3 Hoe verklaart u in het licht van uw verantwoordelijkheid binnen het kabinet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen dit soort uitspraken?


4 Heeft u kennisgenomen van de mening dat de heer Maarten de Jong - werkzaam als hoofd van een nieuw anti-corruptieteam van de Wereldbank in Washington - die omtrent uw uitspraak heeft gesteld dat dit het hellende vlak is waarop je je niet moet begeven; immers: "Ik kan dit niet uitleggen in de 113 culturen waarmee ik te maken heb"? 2) Zo ja, wat is hierop uw reactie?


5 Bent u bereid deze uitspraak in te trekken? Zo neen, hoe denkt u dan uw geloofwaardigheid te herstellen?1) Algemeen Dagblad, 29 mei jl.

2) Algemeen Dagblad, 31 mei jl.

De staatssecretaris van Economische Zaken, drs. G. Ybema, heeft deze vragen als volgt beantwoord.


1 t/m 5
Zoals ik ook reeds antwoordde tijdens het Algemeen Overleg op 7 juni jl. over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, is de titel "Beetje smeergeld kan" geen citaat van mij, maar een door de desbetreffende krant gebruikte samenvatting van het interview. Ik acht deze kop misleidend en ik betreur dat de redactie voor deze woorden heeft gekozen.
Ik heb de interviewer er op gewezen dat het Openbaar Ministerie momenteel bezig is met het bepalen van een vervolgingsbeleid inzake omkoping in het beleid. Ik heb de verwachting uitgesproken dat het betalen van enkele guldens om een procedure sneller te laten verlopen in de regel geen aanleiding zal zijn tot vervolging door het OM. Dat is immers praktisch ondoenlijk.
Dat neemt echter niet weg dat alle vormen van omkoping strafbaar zijn, ook als het om kleine bedragen gaat. De wet is daar heel duidelijk over.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie