Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zakelijke gebruiker ziet nog weinig in mobiel internet

Datum nieuwsfeit: 18-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Cap Gemini Ernst & Young
Zoek soortgelijke berichten

Cap Gemini Ernst & YoungUtrecht, 18 juni 2001

Zakelijke gebruiker ziet nog weinig in mobiel internet

Het zakelijk gebruik van mobiel internet komt in Europa moeizaam op gang. Hoewel 69% van de grote Europese bedrijven beschikt over minimaal één WAP-toestel, gebruikt slechts 42% van die bedrijven het apparaat voor data-applicaties. Gebruik voor spraak is nog steeds dominant. Dit blijkt uit een onderzoek van IDATE dat in opdracht van Cap Gemini Ernst & Young is uitgevoerd onder 300 Europese bedrijven.

Hoewel de lage snelheid en de hoge kosten van mobiel internet in veel landen als belangrijke oorzaken worden gezien voor de trage groei, blijkt uit het onderzoek dat veel bedrijven vooral de noodzaak niet inzien om mobiel internet te omarmen. Gemiddeld 53% van de bedrijven heeft dan ook geen plannen om applicaties voor mobiel internet te implementeren. 34% van de bedrijven heeft al applicaties geïmplementeerd en de overige 13% plant dat in de nabije toekomst te doen.

Volgens m-business consultant Jeroen Wijnen van Cap Gemini Ernst & Young is de belangrijkste reden om toepassingen voor mobiel internet te implementeren het vergemakkelijken van het uitwisselen van berichten. "Veel van de geïmplementeerde applicaties zijn daarom ook gebaseerd op SMS-oplossingen. Maar mobiel internet wordt door een paar pionierende bedrijven ook gebruikt voor geavanceerde functionaliteiten zoals CRM, e-procurement, electronische marktplaatsen en het management van de logistieke keten. Hoewel deze zogenaamde verticale applicaties slechts hier en daar zijn toegepast, onderzoeken de meeste bedrijven de mogelijkheden van mobiel internet voor deze functies teneinde de productiviteit te verhogen en nieuwe klanten te werven. Wel vereist de integratie van mobiel internet toepassingen in bestaande informatiesystemen en systeemprogrammatuur een stevige inspanning van bedrijven en toeleveranciers."

In de groep die al verticale applicaties heeft geïmplementeerd loopt Duitsland voorop met 44%, tegenover de Zuideuropese landen waar slechts 20% van de bedrijven applicaties invoerde voor mobiel internet.

Uit het onderzoek bleek verder dat in Europa 26% van het personeel van grote bedrijven beschikt over een GSM van de zaak. Dit percentage ligt hoger dan bij laptops (16%) en veel hoger dan bij electronische agenda's of PDA's (4%). Van de medewerkers die zijn uitgerust met een GSM-toestel gebruikt minder dan 5% WAP-applicaties. Bij de bedrijven die over WAP-telefoons beschikken zijn de toestellen meestal in handen van het hoger management. Eén op de 24 werknemers heeft zo'n toestel.

Onderzoek naar de verwachtingen van de zakelijk gebruiker laat zien dat die met name zijn gericht op de apparatuur, de snelheid, de kosten, de investeringen en de beveiliging:
* Bij het onderdeel apparatuur worden laptops beschouwd als de meest geschikte terminals (25% van alle ondervraagden en 37% van de bedrijven met mobiel internet applicaties), gevolgd door mobiele telefoons (respectievelijk 12% en 16%) en PDA's (6% en 14%). Bedrijven willen in feite geen unieke apparatuur.
* Bij het onderdeel snelheid wordt de huidige doorvoersnelheid van gegevens als onvoldoende beschouwd, maar er is geen dringende behoefte aan een heel hoge snelheid; 60 kbps zou voor de meeste gebruikers voldoende zijn en dientengevolge zou GPRS op korte termijn een groot gedeelte van de markt tevreden kunnen stellen.
* Bij prijzen wordt gesteld dat primaire spraakdiensten gratis zouden moeten zijn. Daarnaast geven bedrijven de voorkeur aan een rekening per datavolume of aan een vast tarief.
* Bij het onderdeel investeringen worden ontwikkelingskosten voor één op de drie bedrijven beschouwd als een belangrijk zorgpunt. De kleinere bedrijven zien de kosten voor terminals ook als een obstakel.

* Bij het onderdeel beveiliging tenslotte, wordt gesproken van een grote uitdaging, omdat gebruikers er zeker van willen zijn dat alle onderdelen beschermd worden (apparatuur, netwerk, gateway, server).

Profiel IDATE
IDATE is een vooraanstaand trainingscentrum in Europa op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. Het bureau dat in 1977 is opgericht, is gespecialiseerd in onderzoeks- en expertiseopdrachten, beschikt over een internationaal observatorium voor de communicatiesector (multiclient studies, een techno-economisch en strategisch monitoringsysteem) en biedt middels een jaarlijkse internationale conferentie een top-ontmoetingsplaats voor debat en discussie.

Over Cap Gemini Ernst & Young

Cap Gemini Ernst & Young is één van de grootste management- en IT-adviesorganisaties ter wereld en is genoteerd aan de aandelenbeurzen in Parijs en Amsterdam. Op wereldwijde schaal is de onderneming actief in management consulting en IT-dienstverlening, systeemintegratie, technologieontwikkeling, ontwerp en outsourcing. Met deze activiteiten helpt de onderneming in de nieuwe economie zowel traditionele bedrijven als 'dot-companies' voortdurend nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen. De nieuw geformeerde organisatie heeft wereldwijd meer dan 59.000 medewerkers in dienst waarvan 9.000 in de Benelux. De organisatie realiseert een omzet van 8,5 miljard euro. Meer informatie over specifieke dienstverlening, kantoren en research is beschikbaar op: www.cgey.com en www.nl.cgey.com.

Voor meer informatie:
Cap Gemini Ernst & Young Bart Sikking, woordvoerder Telefoon: 030 689 61 86, Mobiel: 06 51 18 48 06 E-mail: (bart.sikking@cgey.nl)

Een Engelstalige samenvatting van het rapport is op aanvraag beschikbaar.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie