Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Risicopatiënten gebaat bij behandeling met irbesartan

Datum nieuwsfeit: 18-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SANOFI-SYNTHELABO

risicopatiënten gebaat bij behandeling met irbesartan

VOOR ONMIDDELLIJKE VRIJGAVE
IRBESARTAN GEEFT PROTECTIE TEGEN PROGRESSIE VAN NIERAANDOENING BIJ

PATIENTEN MET HOGE BLOEDDRUK EN TYPE 2 DIABETES

(MILAAN, Italië, 18 juni 2001)Belangrijke nieuwe onderzoeksresultaten van een mijlpaalprogramma tonen aan dat de
angiotensine-II-receptorantagonist irbesartan, een middel tegen hoge bloeddruk, bescherming biedt tegen de progressie van de nieraandoening bij mensen met hypertensie en type 2 diabetes. Deze resultaten werden gepresenteerd op de 11e Annual European Society of Hypertension Meeting in Milaan (Italië) en zijn onderdeel van PRIME, het PRogram for Irbesartan Mortality and Morbidity Evaluations. PRIME bestaat uit twee studies: IRMA 2 (IRbesartan MicroAlbuminuria Type 2) en IDNT (Irbesartan Diabetic Nephropathy Trial).

In de IRMA 2 studie bleek 300 mg irbesartan éénmaal daags een relatieve risicoreductie te geven van 70% (p = 0,0004) voor de progressie van een vroeg naar een later en ernstiger stadium van de nieraandoening (ook wel diabetische nefropathie genoemd) in vergelijking met patiënten die geen irbesartan kregen. Progressie naar diabetische nefropathie werd bepaald door het aantonen van veranderingen in de hoeveelheid albumine (een eiwit) in de urine van de patiënt. Behandeling van 10 patiënten met hypertensie en type 2 diabetes met 300 mg irbesartan éénmaal daags gedurende twee jaar voorkómt dat één patiënt een gevorderd stadium van diabetische nefropathie ontwikkelt. De IRMA 2 studie was een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie die werd uitgevoerd bij 590 patiënten met hypertensie, type 2 diabetes en microalbuminurie (vroeg stadium van de nieraandoening).

'In de IRMA 2 trial werd een grote afname gezien van het aantal patiënten dat gevorderde diabetische nefropathie ontwikkelde - hetgeen erop wijst dat irbesartan een preventieve rol heeft in de progressie van de diabetische nieraandoening,' zei de hoofdonderzoeker van IRMA
2, Professor H.-H. Parving van het Steno Diabetes Centrum in Gentofte, Denemarken.

In de IDNT bewerkstelligde irbesartan een relatieve risicoreductie van 20% (p = 0,0237) voor het primaire eindpunt (progressie naar verdubbeling van het serumcreatinine, terminaal nierfalen of totale mortaliteit) ten opzichte van de controlegroep (placebo in combinatie met andere antihypertensieve therapieën). Irbesartan toonde verder een relatieve risicoreductie van 23% (p = 0,006) voor het primaire eindpunt versus amlodipine, een calciumantagonist die wordt gebruikt bij hoge bloeddruk. Latere analyses tonen aan dat behandeling van 15 patiënten met hypertensie en type 2 diabetes met irbesartan gedurende
3 jaar, vergeleken met het niet krijgen van een behandeling met irbesartan, voorkómt dat één patiënt een slechtere nierfunctie krijgt, nierfalen ontwikkelt of overlijdt. De IDNT-studie, een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie, werd uitgevoerd bij 1.715 patiënten met hypertensie, type 2 diabetes en proteïnurie (laat stadium van de nieraandoening).

'Op basis van NHANES III zijn er alleen al in de Verenigde Staten ongeveer 550.000 patiënten die voldoen aan de inclusiecriteria van de IDNT,' zei Lawrence Hunsicker, MD, Professor of Internal Medicine (Nephrology) aan de University of Iowa College of Medicine. 'Als deze patiënten met irbesartan behandeld zouden worden, zouden op basis van de resultaten van de IDNT naar schatting 35.000 gevallen van terminaal nierfalen worden voorkómen; een dergelijke vermindering van renale gebeurtenissen gaat gepaard met een kostenbesparing voor de gezondheidszorg van ongeveer US $2,5 miljard binnen drie jaar.'

In beide studies bleek dat irbesartan een goed veiligheidsprofiel heeft en in het algemeen goed wordt verdragen. De patiënten in alle behandelingsgroepen van beide studies kregen tevens andere niet-uitgesloten middelen tegen hoge bloeddruk om de streefbloeddruk te bereiken.

Volgens de International Diabetes Federation hebben wereldwijd meer dan 143 miljoen mensen diabetes. Dit aantal zal naar verwachting stijgen tot bijna 300 miljoen in het jaar 2025. De meest voorkomende vorm van diabetes is type 2, dat ongeveer 85-95% van alle gevallen van diabetes betreft. Diabetes is de voornaamste oorzaak van nieraandoeningen. PRIME is het eerste klinische programma waarin is aangetoond dat patiënten met hypertensie en type 2 diabetes over het hele spectrum van vroege en late stadia van de nieraandoening baat hebben bij behandeling. Het PRIME-programma, bestaande uit de IRMA 2- en IDNT-studie, wordt gesponsord door Bristol-Myers Squibb en Sanofi-Synthelabo.
Irbesartan is momenteel geïndiceerd voor de behandeling van hypertensie. Later dit jaar zal wereldwijd bij de registratieautoriteiten een aanvraag worden ingediend voor een aanvullende indicatie op basis van de resultaten van het PRIME-programma.

Irbesartan wordt wereldwijd op de markt gebracht door Bristol-Myers Squibb en Sanofi-Synthelabo onder de merknamen Aprovel(r), Avapro(r) en Karvea(TM). Irbesartan is ook op de markt in combinatie met hydrochlorothiazide onder de merknamen CoAprovel(r), Avalide(r)en Karvezide(TM). Irbesartan is onderdeel van de overeenkomst tot co-ontwikkeling en -marketing die in 1993 tussen Bristol-Myers Squibb en Sanofi-Synthelabo werd gesloten.

Bezoek Bristol-Myers Squibb op het World Wide Web op: www.bms.com

Bezoek Sanofi-Synthelabo op het World Wide Web
op: www.sanofi-synthelabo.com

21 jun 01 11:53


CONTACTPERSONEN:
Julie Keenan Jean-Marc Podvin Bristol-Myers Squibb Sanofi-Synthelabo (1) 609-897-2966 (33)


01-53-77-42-23

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie