Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

329 Needse kinderen onderzoeken heide van Needse Achterveld

Datum nieuwsfeit: 19-06-2001
Bron: Gemeente Neede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Neede

gemeente Neede
persbericht

Nummer 621, maandag 18 juni 2001
Voorlichting gemeentehuis
H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

Tijdens uitgestelde Natuurfeestweken van 19 tot en met 29 juni

329 Needse schoolkinderen onderzoeken natte en droge heide van het Needse Achterveld

Jarenlang gingen schoolkinderen een keer per jaar op de Nationale Boomfeestdag met de schop de natuur in om een boom te planten. In de Neede gaat dat sinds 1999 anders. De schop maakt plaats voor grondboor, verrekijker, "blubpijp" en veldlaboratorium. Boomplantdag heeft zich in Neede verpopt tot Natuurfeestweken. De natte en droge heide van het Needse Achterveld worden dit jaar door de schoolkinderen onder de loep genomen. Door de MKZ-crisis in Nederland moest het festijn worden uitgesteld. Maar morgen, dinsdag 19 juni is het eindelijk zover. Dan gaan de eerste groepen leerlingen weer samen met Bernhard Harfsterkamp en Dorien te Bokkel van het Centrum Natuur- en Milieueducatie Oost-Achterhoek aan de slag. Tot en met vrijdag 29 juni volgen de andere leerlingen. 329 leerlingen van de elf scholen in Neede nemen aan de activiteiten deel.

Achterveld en Needse Berg
De gemeente Neede verzorgt al 27 jaar op of rondom de Nationale Boomfeestdag activiteiten voor de hoogste klassen van het primair onderwijs in Neede. Deze activiteiten vinden plaats in natuurreservaat Het Needse Achterveld of op het geologisch monument de Needse Berg. De kinderen maken hier kennis met de vele boeiende facetten van natuur, landschap en milieu in de omgeving van Neede. Mede door de enthousiaste inzet van vrijwilligers zijn deze activiteiten een feest geworden voor de kinderen van de Needse scholen.

met blubpijp op onderzoek
Voor 1999 en volgende jaren hebben de gemeente Neede en Staatsbosbeheer het Centrum Natuur- en Milieueducatie Oost-Achterhoek benaderd om een andere invulling aan de activiteiten te geven. En zo kwam er het plan voor de Natuurfeestweken; een uitbreiding van de activiteiten, zodat de leerlingen en hun begeleiders nog meer kunnen genieten van werken in de natuur. Centraal in de nieuwe opzet staat de veldwerkles; het ene jaar in het Needse Achterveld en het andere jaar op de Needse Berg. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een veldwerkwagen, die al het materiaal bevat om buiten met succes aan de slag te kunnen. Een blubpijp bijvoorbeeld, waarmee je "blub" hoort als de pijp met het grondwater in contact komt. Zo kan de grondwaterstand worden afgelezen. De leerlingen voeren tien van dergelijke opdrachten uit.

werkboek en lineaaltje
Iedere leerling krijgt een werkboek. Het veldwerk wordt met enkele opdrachten voorbereid op school. Hiervoor is een leskistje van het CNME Oost-Achterhoek beschikbaar. Na het veldwerk, terug op school, wordt het project afgesloten met enkele opdrachten om de opgedane ervaring te verwerken en de natuurfeestweek goed af te sluiten. Als aandenken krijgen alle leerlingen een lineaaltje.

Needse Achterveld
Het Needse Achterveld is een restant van een groot heidegebied dat ten noordoosten van Neede heeft gelegen. In de negentiende eeuw was het gemeenschappelijk bezit van de boeren. Regelmatig werden in de heide plaggen gestoken, die door de boeren naar hun potstallen werden gebracht. In 1961 is Staatsbosbeheer begonnen met de aankoop van de gronden. Tegenwoordig is het natuurreservaat ruim 112 hectare groot. Voor het beheer van de heide zijn in de afgelopen jaren Schotse Hooglanders en Galloway-runderen ingezet. Tegenwoordig grazen er gewone runderen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie