Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe directeur Stichting Museum Amstelkring

Datum nieuwsfeit: 19-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht

Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder

Amsterdam, juni 2001


Onderwerp: aanstelling nieuwe directeur

Het bestuur van de Stichting Museum Amstelkring heeft het genoegen u mee te delen dat vanaf 1 september 2001 drs. Judikje Kiers zal aantreden als de nieuwe directeur van Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder. Na haar studie kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam was zij onder andere als docent kunst- en architectuurgeschiedenis verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie en de Volksuniversiteit Amsterdam. Vanaf 1990 was mevrouw Kiers werkzaam bij het Rijksmuseum in Amsterdam als wetenschappelijk medewerker afdeling educatie en publieksinformatie. In deze periode is zij onder andere betrokken geweest bij de totstandkoming van grote tentoonstellingen als De Lelijke Tijd en De Glorie van de Gouden Eeuw. Naast haar werkzaamheden bij het Rijksmuseum is zij zeer actief in het Nederlandse culturele spectrum wat onder andere blijkt uit haar adviseurschap bij de Mondriaan Stichting, docentschap aan de Reinwardt Academie en het voorzitterschap van de sectie Publiek en Presentatie van de Nederlandse Museumvereniging.
Mevrouw Kiers zal als directeur van Museum Amstelkring voor de taak staan het museum verder de 21ste -eeuw in te loodsen. Vooral de instandhouding van één van de meest bijzondere monumenten/musea in Amsterdam in combinatie met de gestelde (publieks-)doelen zullen in de toekomst de nodige aandacht vragen. Een voorbeeld hiervan is de geplande restauratie van de authentieke 17e-eeuwse zolderkerk. Zoals Judikje Kiers zelf zegt is het de uitdaging om een goed bewaard geheim verder te ontsluiten.
Namens het bestuur van de Stichting Museum Amstelkring,

P.P.M. van der Ree
Voorzitter

Activiteitenlijst
Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder
2001

Tentoonstelling Keuze uit Aanwinsten 1985 - 2000 2 april - 19 augustus 2001
Tentoonstelling waarin een selectie te zien zal zijn van aanwinsten uit de periode 1985 -2000. Zowel schilderijen, tekeningen en objecten, waaronder een ontwerptekening uit 1716 van Jacob de Wit (1695- 1754) voor het altaarstuk van de schuilkerk, maken deel uit van deze tentoonstelling.

Wandelconcerten
7 juli, 4 augustus en 1 september 2001
In samenwerking met de Oude Kerk en het Koninklijk Paleis vinden er in de zomermaanden drie wandelconcerten plaats. De muziekliefhebber wandelt van Museum Amstelkring naar de Oude Kerk en vervolgens naar het Koninklijk Paleis op de Dam. Op elke locatie wordt een concert ten gehore gebracht. Ook zal een korte toelichting gegeven worden op de historische achtergrond van deze bijzondere monumenten. U kunt telefonisch kaarten reserveren à f 35,- per stuk bij Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder. Op woensdagmiddagmiddag 12 september vindt een speciaal wandelconcert plaats voor kinderen.

Tentoonstelling Athanasius Kircher (1601-1680)

1 september - 7 oktober 2001
De Jezuïet Athanasius Kircher was een universeel geleerde. Hij hield zich onder andere bezig met het ontcijferen van hiëroglyfen en verdiepte zich in magische geschriften. Bovendien ondernam hij een reis naar China, daalde af in de op dat moment werkzame Vesuvius om deze te onderzoeken en ontwierp de meest bizarre machinerieën, zoals een afluistermachine voor aan het Pauselijk hof. In samenwerking met de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam en de Bibliotheca Philosophica Hermetica zal een tentoonstelling van zijn uiteenlopende werk worden samengesteld.

Open Monumentenweekend
Zaterdag 8 en zondag 9 september
Tijdens deze dagen vindt traditioneel het Open
Monumentenweekend plaats. Landelijk thema van dit jaar is het interieur van het woonhuis. Museum Amstelkring behoort zelfs tot de Top 100 van panden met de best bewaarde interieurs van Nederland. Tijdens deze dagen worden er speciaal rondleidingen georganiseerd waarbij de nadruk zal liggen op de bijzondere interieurs van Ons' Lieve Heer op Solder.

Museum8
10 november 2001
Na het grote succes van de eerste Amsterdamse Museumn8 zal Museum Amstelkring ook dit jaar aan deze manifestatie deelnemen. Tijdens dit evenement zal het museum tot 01.00 uur 's nachts geopend zijn voor bezoekers. Een speciaal programma zal voor deze gelegenheid worden samengesteld.

Sinterklaastentoonstelling
19 oktober - 9 december 2001
Op deze tentoonstelling zullen uit een Nederlandse privé-verzameling sculpturen, boeken en prenten te zien zijn die een relatie hebben met de viering van het Sinterklaasfeest. Nadere informatie volgt nog over deze tentoonstelling

Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder in kerstsfeer december 2001
U zijt wellekome in het 17de-eeuwse, in kerstsfeer gehulde, grachtenhuis van de rijke koopman Jan Hartman. Via vele trappetjes en gangetjes bezoekt u de Sael, een chique woonkamer waar de tafel stijlvol gedekt is voor het kerstdiner. Guirlandes versieren hier de authentieke schouw en wanneer u de geur van rode kerstappeltjes en dennengroen volgt komt u uiteindelijk in de intieme en prachtige schuilkerk. Bovendien staan op verschillende plaatsen in het museum bijzondere kerstgroepen opgesteld.

Nachtmis 2001
Op maandag 24 december 2001 vinden er in de schuilkerk twee oecumenische nachtmissen plaats (20.00 uur en 22.00 uur). De voorverkoop van de kaarten begint op 1 november 2001.


Rondleidingen
De mogelijkheid bestaat om het museum te bezoeken onder leiding van een museumgids. Een rondleiding (max. 25 personen pers gids) duurt ongeveer een uur en kost op maandag tot en met vrijdag f 70,- en in het weekend f 80,-. Ook speciaal voor kinderen kunnen er rondleidingen worden aangevraagd. U dient een rondleiding ten minste een week van tevoren telefonisch aan te vragen bij het museum.

Huwelijken en ontvangsten
Voor een huwelijksvoltrekking is de schuilkerk Ons' Lieve Heer op Solder wel een heel bijzondere locatie. Het trouwboekje kan getekend worden in de zeventiende-eeuwse Sael. Bovendien informeren wij u graag over de mogelijkheden van het gebruik van de verschillende ruimtes in het museum voor speciale ontvangsten.

Adressering
Museum Amstelkring, Ons' Lieve Heer op Solder
Oudezijds Voorburgwal 40
1012 GE Amsterdam

contactpersoon: Thijs Boers, pr en communicatie
telefoon: 020 - 6246604
fax: 020 - 6381822
E-mail: (t.boers@museumamstelkring.nl)

www.museumamstelkring.nl

Museum Amstelkring, 'Ons' Lieve Heer op Solder'
Oudezijds Voorburgwal 40
1012 GE Amsterdam
tel: +31 (0)20- 624 66 04
fax: +31 (0)20- 638 18 22
website: www.museumamstelkring.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie