Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel slechte ervaringen met reïntegratiebedrijven

Datum nieuwsfeit: 19-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BONDGENOTEN

Veel slechte ervaringen met reïntegratiebedrijven

Dinsdag 19 juni 2001 om 11:00 uur biedt voorzitter van FNV Bondgenoten Hans de Vries aan staatssecretaris Hoogervorst van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het eerste exemplaar aan van het rapport 'Reïntegratie, ervaringen van uitkeringsgerechtigden'. In het rapport staan de ervaringen opgetekend die leden van FNV Bondgenoten met reïntegratiebedrijven hebben gehad. Daaruit blijkt dat de kwaliteit van de dienstverlening van reïntegratiebedrijven veel te wensen over laat. Ook krijgt de staatssecretaris het rapport 'Succesfactoren en kwaliteitscriteria rond reïntegratie' aangeboden. Dat rapport is het eindresultaat van een onderzoek dat onderzoeksbureau STAB, in opdracht van FNV bondgenoten heeft uitgevoerd naar arbeidsreïntegratie.

Met het aanbieden van de rapporten wil FNV Bondgenoten de discussie aangaan met het Ministerie over de kwaliteit van de reïntegratiebedrijven. Volgens de bond zou de overheid daarin haar verantwoordelijkheid moeten nemen en de bedrijven kwaliteitseisen moeten opleggen. Dat hoeft de marktwerking, die de overheid met de aanbesteding van de reïntegratie voor ogen heeft, niet in de weg te staan.

Sinds 1 januari 2001 wordt de reïntegratie van uitkeringsgerechtigden (WW-ers en WAO-ers) uitgevoerd door zo'n 30 zogenaamde reïntegratiebedrijven (RIB's). Zij moeten (langdurig) werkzoekenden en (gedeeltelijk) arbeidsgehandicapten begeleiden bij hun terugkeer naar de arbeidsmarkt. Het blijkt dat slechts een beperkt aantal van de RIB's de benodigde kennis en ervaring in huis heeft om hun taak naar behoren te kunnen uitvoeren. Het gemeenschapsgeld dat voor reïntegratie wordt ingezet, wordt dus niet efficiënt benut.

FNV Bondgenoten organiseerde voor haar leden eerder dit jaar een aantal informatiebijeenkomsten over de nieuwe vorm van reïntegratie. Tijdens die bijeenkomsten kwam een veelheid van klachten over de RIB's aan het licht. Mede op basis van die bevindingen heeft FNV Bondgenoten aan het onderzoeksbureau STAB opdracht gegeven om een model te ontwikkelen waarmee reïntegratie door de RIB's op optimale wijze kan worden uitgevoerd.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie