Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actie tegen reclame langs wegen Utrecht krijgt vervolg

Datum nieuwsfeit: 19-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 19-06-2001

Politiebericht Utrecht: district Rijn & Venen, 09.10 uur
Actie tegen reclame-uitingen langs wegen krijgt vervolg

Regio Utrecht/MAARSSEN In het najaar van 2000 hebben de provincie Utrecht en het Bureau Milieuhandhaving Politie Regio Utrecht in een gezamenlijk handhavingproject de reclameopschriften langs de snelwegen A12, A2 en A1 in de provincie Utrecht aangepakt. Deze actie was gebaseerd op de Verordening bescherming natuur en landschap provincie Utrecht 1996 (VNL 1996) met als doel de landschapsvervuiling tegen te gaan. De actie was succesvol en daarom is besloten deze maand een vervolgactie op te zetten voor de provinciale wegen. Dit betekent niet dat de snelwegen geen aandacht meer krijgen. Het handhaven is een continu proces.

Handhavingsactie snelwegen
Na inventarisatie bleek dat 65 bedrijven reclame-uitingen hadden staan langs de genoemde snelwegen. Na aanschrijving door de provincie haalden 59 bedrijven zelf de opschriften binnen de termijn van 14 dagen weg. Tegen zes bedrijven werd uiteindelijk proces verbaal opgemaakt. Vier daarvan deden alsnog afstand van het opschrift en kregen een schikkingsvoorstel van het Openbaar Ministerie van 1000 gulden. De andere twee bedrijven wilden geen schikking aangaan. De opschriften zijn voorlopig in beslag genomen en de eigenaren zullen zich moeten verantwoorden voor de rechtbank in Utrecht.

Verordening
Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk bepaalde reclameopschriften te plaatsen. In De VNL1996 staat aangegeven wat al dan niet mogelijk is. Wat bijvoorbeeld mag is het plaatsen van een bord bij bouwobjecten. De termijn is maximaal 13 weken en het bord mag niet groter zijn dan een halve vierkante meter. Hiervoor is geen ontheffing nodig. Voor grotere borden wel. Wat ook niet mag is het plaatsen van een reclame-uiting op een aanhangwagentje. De VNL 1996 maakt het mogelijk natuur en landschap in de provincie Utrecht te beschermen.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie