Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koninklijke Onderscheiding voor Duitse generaal

Datum nieuwsfeit: 19-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensieNieuwsberichten


generaal Portz

Koninklijke Onderscheiding voor Duitse generaal

19-06-2001

De Nederlandse ambassadeur in Berlijn, dr. N. van Dam reikt vandaag in Berlijn de versierselen uit die behoren bij het Commandeurschap in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden aan de Duitse luitenant-generaal R.H. Portz. Deze hoge Koninklijke Onderscheiding is generaal Portz, die tot 1 april van dit jaar bevelhebber was van de Duitse luchtmacht, ten deel gevallen vanwege zijn inzet voor de samenwerking tussen de Europese luchtmachten. De onderscheiding was al toegekend ter gelegenheid van Koninginnedag, maar wordt vandaag pas uitgereikt. De uitreiking werd ondermeer bijgewoond door de Nederlandse Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal D.L. Berlijn.

Generaal Portz ontvangt zijn Koninklijke Onderscheiding op voordracht van de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie. De Duitse generaal wordt ondermeer beschouwd als een van de drijvende krachten achter de samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse luchtmachten op het gebied van het luchttransport. Zo heeft ons land besloten om, in het kader van de versterking van de Europese samenwerking op Defensiegebied, met een aanzienlijk bedrag (100 miljoen gulden) deel te nemen in de aanpassing van de transportvloot van de Duitse luchtmacht. In ruil hiervoor krijgt ons land zogenoemde trekkingsrechten.
Een andere vorm van samenwerking waar generaal Portz nadrukkelijk bij was betrokken, vormde de oprichting van het hoofdkwartier van de Extended Air Defence Task Force in Burbach in Duitsland. Dit is een samenwerkingsverband tussen Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten op het gebied van de Theater Missile Defence oftewel de bestrijding van tactische ballistische raketten.

Luitenant-generaal Portz (61) kwam in 1960 in dienst bij de luchtmacht en bekleedde verschillende vlieger- en staffuncties voor hij in 1990 chef werd van het bureau research en oefeningen van de Bundeswehr. Van 1992 tot 1993 was hij werkzaam als Assistant Chief of Staff Resources Division bij het NAVO-hoofdkwartier SHAPE in België. Na een jaar lang leiding te hebben gegeven aan een operationeel centrum van de NAVO-luchtmachten in Kalkar, werd hij op 1 oktober 1994 benoemd tot plaatsvervangend bevelhebber van de Duitse luchtmacht en op 1 oktober 1997 tot bevelhebber.(foto: Duitse ministerie van Defensie)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie