Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

D66: Recht op reïntegratie werknemer eindelijk geregeld

Datum nieuwsfeit: 19-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
D66

19 juni 2001

Recht op reïntegratie werknemer eindelijk geregeld

Arthie Schimmel

Deze week behandelt de Tweede Kamer de wetsvoorstellen SUWI (Structuur Uitvoering Werk en Inkomen) en Poortwachter (toegang tot WAO). Bij deze wetsvoorstellen gaat het om een mega-reorganisatie van de uitvoeringsinstellingen in de sociale zekerheid en de aanpak van de WAO problematiek. D66 probeert al jarenlang werknemers meer zeggenschap te geven door te pleiten voor een wettelijk recht op reïntegratie.

Om deze reden heeft Arthie Schimmel, D66-woordvoerder Sociale Zaken, een amendement ingediend dat de werkgever verplicht tot het verrichten van reïntegratie-inspanningen. Het gaat daarbij niet alleen om passend werk binnen het bedrijf aan te bieden, maar ook eventueel bij andere bedrijven naar werk te zoeken. 'Ik vind het van groot belang dat het recht op passend werk en reïntegratie in het Burgerlijk Wetboek komt. Als een werkgever in het eerste ziektejaar niets voor een zieke werknemer regelt, kan die naar de rechter stappen om die hulp af te dwingen', aldus Arthie Schimmel.

In het wetsvoorstel Poortwachter wordt geregeld dat werknemer en werkgever samen een reïntegratieplan moeten opstellen dat door beiden getekend moet worden. Mocht nu een werknemer ondanks alle inspanningen van de werkgever niet mee willen werken aan terugkeer op de werkvloer dan vindt D66 het niet meer dan logisch dat de werkgever dan een ontslagvergunning kan aanvragen bij Arbeidsvoorziening. Deze ontslagvergunning zal pas worden verleend als de werkgever daadwerkelijk aan zijn inspanningsverplichtingen heeft voldaan. Daarnaast blijft voor de werknemer de mogelijkheid bestaan om zijn ontslag aan te vechten bij de kantonrechter.
Arthie Schimmel
Woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid
E-mail:(A.Schimmel@tk.parlement.nl)
De inbrengen van D66 bij het debat invoeringswetvoorstel SUWI en de Poortwachterregeling kunt u hier downloaden:
bijdrageSUWI190601.doc
bijdrageSUWI190601.pdf
Poortwachter190601.doc
poortwachter190601.pdf

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie