Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werkgroep over gebruik vouchers bij publieke voorzieningen

Datum nieuwsfeit: 20-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ


VOUCHERS EN PERSOONSGEBONDEN BUDGETTEN

Datum: 20-06-2001

Operatie Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit (MDW)

In een wereld met steeds meer individualisering, internationalisering en informatisering wordt een adequate aansluiting tussen de vraag van de burger en het aanbod van publieke voorzieningen steeds belangrijker. Instrumenten als vouchers en persoonsgebonden budgetten kunnen volgens het kabinet een geschikt middel zijn om de vraaggerichtheid van publieke voorzieningen te bevorderen. Dit schrijven minister Jorritsma van Economische Zaken en minister Korthals van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer waarmee ze het rapport van de MDW-werkgroep Vouchers en persoonsgebonden budgetten aanbieden.
Er zijn volgens de MDW-werkgroep wel randvoorwaarden verbonden aan het hanteren van de instrumenten vouchers en persoonsgebonden budgetten. Deze randvoorwaarden zijn in de vorm van een vragenlijst in kaart gebracht.
Voor wat betreft de concrete toepassing van vouchers en persoonsgebonden budgetten voor de bevordering van de kwaliteit van de publieke dienstverlening wijst het kabinet op het interdepartementale beleidsonderzoek "Vouchers in de woon- en in de woonzorgsector". De vragenlijst van de MDW-werkgroep wordt gehanteerd voor het beoordelen van een persoonsgebonden budget voor het huren van een woning. Daarnaast wordt nagegaan of het haalbaar is om persoonsgebonden budgetten op het gebied van wonen, woningaanpassing en zorg met elkaar te combineren om ouderen en gehandicapten in staat te stellen zelfstandig te blijven wonen en hen daarbij meer keuzevrijheid te bieden.
Een andere toepassing waar het kabinet aan denkt is een brede toepassing van de systematiek van de individuele leerrekening voor voortijdig schoolverlaters en voor werkenden en werkzoekenden zonder startkwalificatie.
Een derde toepassing is dat het kabinet zoekt naar mogelijkheden om kennisvouchers te verspreiden onder individuele agrarische ondernemers met het doel om de kennisoverdracht over mineralenmanagement in samenhang met de eisen van de EU-Nitraatrichtlijn te verbeteren en te intensiveren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie