Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tweede Kamer worstelt met nader onderzoek Herculesramp

Datum nieuwsfeit: 20-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensieNieuwsberichten


Tweede Kamer worstelt met nader onderzoek Herculesramp

20-06-2001

Er is nog geen duidelijkheid over een nader onderzoek naar de ramp met de Hercules in 1996. Een aantal fracties van de Tweede Kamer, zoals PvdA, D66, en GroenLinks, heeft gisteren tijdens een algemeen overleg gevraagd op deelpunten te bezien of nader, onafhankelijk onderzoek mogelijk is. Staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken wil echter eerst meer duidelijkheid over doel en inhoud van zo´n onderzoek, voor hij hiertoe de opdracht kan geven.

De wens van de betreffende kamerfracties heeft vooral te maken met de rol van de brandweer direct na het ongeval. Die hield zich vooral bezig met het blussen van de brand en ging pas later op zoek naar eventuele overlevenden. Een in 1996 gehouden onderzoek van de Inspectie Brandweerzorg en Rampenbestrijding resulteerde in de conclusie dat wellicht meer inzittenden het ongeluk zouden hebben overleefd indien de brandweer het vliegtuig eerder was binnengegaan. Andere rapporten spreken dit tegen.
Begin dit jaar moest de brandweercommandant zich in een strafzaak voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem verantwoorden. De rechtbank sprak de betrokken brandweercommandant vrij van strafvervolging. Dit en andere openstaande vragen leidt tot de wens van een deel van de Tweede Kamer om een onafhankelijk onderzoek door bijvoorbeeld de Raad voor de Transportveiligheid uit te laten voeren. Overigens deelde staatssecretaris Van Hoof (Defensie) tijdens het overleg gisteren mee dat nu de rechter heeft geoordeeld, de luchtmacht beziet of het mogelijk is de betrokken brandweercommandant te reïntegreren in zijn vakgebied.

Op 15 juli 1996 verongelukte een Belgisch Hercules transportvliegtuig bij de landing op de vliegbasis Eindhoven. Hierbij kwamen 34 inzittenden, onder wie een groot aantal leden van het fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht, om het leven.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie