Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaams minister Anciaux terughoudend over miljardenplannen

Datum nieuwsfeit: 20-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

Vlaamse miljardendans: Vlaamse gemeenschap kleur geven (20/06/01)

Vlaams minister Bert Anciaux reageert terughoudend op de miljardendans binnen de Vlaamse regering. Bert Anciaux vindt het onfatsoenlijk om met tientallen miljarden te goochelen en plannen naar de buitenwereld te sturen zonder enige zekerheid dat deze plannen kunnen gerealiseerd worden. Het blijft vooreerst wachten op de goedkeuring van het Lambermontakkoord, maar zelfs dan mag de Vlaamse regering zich niet laten verleiden tot een rondje opbodpolitiek. De Vlaamse regering mag de federale kuren terzake niet overnemen. Het goed en doordacht besteden van middelen is een noodzakelijke voorwaarde voor een goed bestuur.

Het moet op de eerste plaats de bedoeling zijn om elk voorstel te kaderen binnen een eenduidig, gemeenschappelijk project. Bert Anciaux heeft begrip voor de VLD-voorstellen tot lastenverlaging, begrijpt de SP- vraag naar de afschaffing van het kijk- en luistergeld en de bijkomende investeringsdrang van Agalev in leefmilieu en welzijn. Maar alleen de cijfers opsommen is een te eenzijdige invulling van de extra investeringsruimte van 100 miljard. De extra middelen vereisen een grondige bespreking rond een aanvullend luik bij het regeerakkoord.

Bert Anciaux en Paul Van Grembergen pleiten prioritair voor een maatschappelijk project dat gericht is op de versterking van de gemeenschapsvorming, het uitbouwen van de interne democratie via de versterking van het lokaal niveau en de realisatie van het sociaal huis, de herwaardering van de leefomgeving via o.a. het stedelijk beleid en de huisvesting, maar ook voor bijzondere aandacht voor internationale solidariteit. Deze prioriteiten van de VU&ID-ministers beletten niet dat ze zich perfect kunnen vinden in de andere prioriteiten die collega-ministers aankondigen. Maar de meerwaarde van deze Vlaamse regering moet juist liggen in een open discussie over de inbreng van immateriële waarden in het gemeenschappelijk project. Voorstellen lanceren zonder meer, cijfermatig, zonder een debat om dit te kaderen rond een gemeenschappelijk project kan niet de ambitie zijn van deze Vlaamse regering. De lat moet hoger liggen. Het zicht op extra middelen, onder voorbehoud van een goedgekeurd Lambermontakkoord, mag niet leiden tot een boom van gekleurde verlanglijstjes, maar moet integendeel uitmonden in een samenhangend projectvoorstel dat Vlaanderen als gemeenschap kleur geeft.

Auteur:
Kabinet van de Vlaams minister van Cultuur, Jeugd en Sport Bert Anciaux, Vlaams minister

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen T'Sijen, woordvoerder van minister Anciaux Telefoon: (02) 553 28 11
E-post: (koen.tsijen@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie