Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie voedingscentrum op mogelijke schade door vitamine C

Datum nieuwsfeit: 20-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Voedingscentrum
Vitamine C schadelijk?
20 juni 2001

Recent heeft in diverse kranten het bericht gestaan dat vitamine C mogelijk schadelijk kan zijn voor het lichaam. Waar is vitamine C nu eigenlijk goed voor, is het schadelijk en wat betekent dit nu voor u?

Het lichaam heeft vitamine C nodig om goed te kunnen functioneren. O.a. om de weerstand instand te houden en te zorgen voor een goede wondgenezing. Voor volwassenen wordt 70 mg vitamine C per dag aanbevolen. De belangrijkste vitamine C-bronnen in de voeding zijn groente en fruit. Groente en fruit leveren naast vitamine C nog andere stoffen, die van belang zijn om het risico op bepaalde vormen van kanker en op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Schadelijk?
Wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania (Amerika) hebben tijdens hun onderzoek naar de effecten van vitamine C ontdekt dat deze vitamine wellicht ook schadelijk kan zijn: het zou schade aan het DNA aanbrengen waardoor er kanker zou kunnen ontstaan. De ontdekking betekent niet dat vitamine C kanker veroorzaakt, maar een waarschuwing over het gebruik van grote hoeveelheden vitamine C-pillen. Er moet eerst meer onderzoek worden gedaan voordat het echt zeker is en zo ja, bij welke hoeveelheden dit schadelijk effect optreedt. Ook het nut van het eten van groente en fruit wordt niet in twijfel getrokken. Blijft u dus vooral groente (200 gram per dag) en fruit (2 stuks per dag) eten.

Vitamine C supplementen
In Nederland levert de voeding voldoende vitamine C, behalve bij mensen die nauwelijks groente en fruit eten. Aanvulling is dus in principe niet nodig. Van het gebruik van grote hoeveelheden vitamine C in de vorm van preparaten is niet aangetoond dat dit verkoudheid voorkomt. Ze kunnen een bestaande verkoudheid hooguit iets verkorten. Wilt u toch extra vitamine C gebruiken, gebruik dan zeker niet meer dan 10 gram per dag.

Meer informatie?
In onze brochure Een gezonde kijk op vitamines en mineralen kunt u alles lezen over wat u nu precies nodig heeft en hoe u dat kunt bereiken. U kunt deze brochure bestellen door fl. 12,50 over te maken op girorekening 4323700 t.n.v. het Voedingscentrum, Den Haag onder vermelding van bestelnummer 161.

Heeft u nog vragen over vitamine C of heeft u andere voedingsvragen, dan kunt u bellen naar
(070) 306 88 10 (op werkdagen van 12 16 uur).


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie