Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Operatie kransslagaderverkalking kan aandoening verergeren

Datum nieuwsfeit: 20-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Persinformatie-logo

Nummer 79 5 juni 2001

Periode 14 t/m 20 juni
Genetische test voorspelt succes van medicijnen
Goedkoper en sneller
Vrouwen lagere afbraaksnelheid
ONDERZOEK
Machtige bedrijven wentelen problemen af op niet-machtige bedrijven
Bouwstenen met het juiste spiegelbeeld
Extremofiel overleeft extreme hitte, zuur en voedselarme omstandigheden
Bevorderen van foliumzuurgebruik onder vrouwen met kinderwens Genetische test voorspelt succes van medicijnen
Biologische eiwitlaag onder de loep
Remming angiotensine II door receptorblokkade is onvoldoende Mechanisme achter acute leukemie onderzocht
Behandeling kransslagaderverkalking met alleen operatie kan de aandoening verergeren
AGENDA
25 jaar jeugdpsychiatrische kliniek 'De Wenakker'
Tendensen in de hedendaagse literatuur en literatuurwetenschap Penschilderijen van 17e-eeuwse scheepsschilders

Promotie

Behandeling kransslagaderverkalking met alleen operatie kan de aandoening verergeren

Hoewel de behandeling van kransslagaderverkalking met een bypass, een dottertechniek of het implanteren van een stent (een buisje in de slagader) de doorbloeding verbetert, brengt het schade toe aan de binnenkant van de vaatwand, waardoor de aandoening niet verholpen wordt, en zelfs kan verergeren, zo ontdekte drs. Giovanni Amoroso.

Om de vaten te beschermen is het van groot belang dat de endotheellaag aan de binnenzijde intact blijft. De promovendus stelt onder meer vast dat, voor een succesvolle behandeling van aderverkalking, daarnaast andere risicofactoren voor endotheelschade, zoals roken en vetconsumptie, aangepakt moeten worden. Verschillende medicijnen (zoals statinen) kunnen ook helpen om de endotheellaag te beschermen en de functie zelfs te verbeteren.

Een goedwerkende endotheellaag beschermt tegen aderverkalking via een aantal mechanismen. Endotheelcellen zorgen voor vaatverwijding door de spieren in de vaatwand te verslappen. Voorts remmen de cellen de adhesie van bloedplaatjes en witte bloedcellen aan de vaatwand en zorgen zij ervoor dat bloedstolsels in de bloedbaan oplossen. Er werd al enige tijd vermoed dat beschadiging van het endotheel de belangrijkste oorzaak is van het ontstaan van aderverkalking. In zijn onderzoek laat Amoroso zien dat endotheelbeschadiging ook een belangrijke oorzaak is van de complicaties die optreden na de behandeling van aderverkalking. Bij patiënten met kransslagadervernauwing is ook de adhesie van bloedplaatjes sterker toegenomen.

Na implantatie van een stent blijkt de schade aan het endotheel en bloedplaatjes verder verergerd te zijn, ook op de langere termijn. De mate waarin de ophoping van bloedplaatjes toeneemt, blijkt af te hangen van het type stent, waarbij de nieuwere modellen lichaamsvriendelijker zijn. Voor de opeenhoping van bloedplaatjes blijken medicijnen die de aanmaak ervan remmen (GpIIbIIIa inhibitoren), een oplossing te zijn.

Bypasschirurgie is minder schadelijk dan stentplaatsing, maar ook deze methode leidt tot functieverlies van het endotheel en bloedplaatjes. Wanneer de patiënt niet is gestopt met roken, is de schade nog ernstiger.

Concluderend pleit de promovendus voor een meer complete dan alleen een operatieve behandeling van kransslagaderverkalking: preventie van risicofactoren, gebruik van lichaamsvriendelijke procedures en van medicijnen die het endotheel beschermen en aanmaak van bloedplaatjes tegengaan. /ImK

Giovanni Amoroso (Livorno, Italië, 1968) studeerde geneeskunde aan de Università Degli Studi te Pisa, Italië. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij het Thoraxcentrum van het Academisch Ziekenhuis Groningen en het Cardiothoracic Department van de universiteit van Pisa. Het onderzoek is medegefinancierd door Guidant Nederland BV en Schering-Plough BV. Amoroso werkt momenteel als interventie cardioloog bij de universiteit van Pisa.

Datum en tijd

woensdag 20 juni 2001, 16.00 uur

Promovendus

G. Amoroso, tel. 0039 050 995 321 (werk)

Proefschrift

The impact of coronary revascularisation on endothelial and platelet function

Promotores

prof.dr. D.J. van Veldhuisen en prof.dr. M. Mariani

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie