Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wilde tarwe pakt schimmel vroeg aan

Datum nieuwsfeit: 20-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Wilde tarwe pakt schimmel vroeg aan

Wageningse onderzoekers hebben in een project van de NWO-Technologiestichting STW drie genetische factoren opgespoord die een wilde tarwesoort beschermen tegen de roestschimmel. Opvallend is dat de tarweplant de schimmel te lijf gaat voordat deze zich goed en wel heeft genesteld.

Veredelaars van brood- en macaronitarwe voeren een wedloop tegen de roestschimmel. Met drie genen die Wageningse onderzoekers in wilde tarwe hebben opgespoord, kan deze wedloop ten einde komen. Daarvoor moeten commerciële veredelaars de drie genen uit de wilde tarwe nog wel eerst inbouwen in de consumptietarwe.

Bruine roest kan in tarwerassen een opbrengstdaling veroorzaken van dertig procent. De roestschimmel kruipt via huidmondjes de plant binnen, nestelt zich en vormt voedingscellen in de cellen van de tarwe. Vervolgens maakt de schimmel hoopjes sporen die op de plant zichtbaar zijn als roestkleurige plekjes.

De huidige tarwerassen komen bij infectie met de schimmel in actie op het moment dat de schimmel de plantencel is binnengedrongen om voedingstoffen op te nemen. De plant reageert met een zogenaamde overgevoeligheidsreactie. Daarbij sterven enkele plantencellen af op de plaats van infectie. De schimmel kan dan geen voedingstoffen meer opnemen.

De nieuw gevonden tarwe-genen stoppen de schimmel voordat deze de cel binnendringt. Lukt dat niet, dan houdt de tarweplant de schimmel alsnog tegen terwijl deze bezig is met het vormen van voedingscellen.

Plantenveredelaar Corine Anker die op 20 juni promoveert, vergelijkt de twee soorten resistentie met het beveiligen van een huis tegen dieven. Bij de bekende resistentie ontdekt de plantencel de schimmel pas als deze de cel binnen is. Dat lijkt op een dief die pas in huis wordt gesnapt door bewegingsmelders. Deze vorm heet posthaustoriale resistentie.

Bij de nieuwe resistentie, de prehaustoriale resistentie, lijkt de toegang tot de tarwecel geblokkeerd. Het huis heeft geen ramen en deuren. Mocht de inbreker binnenkomen dan is het huis alsnog uitgerust met bewegingsmelders.

De onderzoekers vermoeden dat de nieuw gevonden resistentie duurzaam is. De roestschimmel verliest voorgoed de wedloop met de tarweplant. Dit in tegenstelling tot de huidige bescherming waarbij opeenvolgende generaties van de schimmel zich aanpassen. De wedloop tussen plant en roest ontstaat doordat de schimmel zich zo aanpast dat de plantencel deze niet meer herkent. Een eerder nog resistent tarweras is dan vatbaar geworden voor de nieuwe roestvariant.Nadere informatie bij:

* ir. Corine Anker (WU, Laboratorium voor Plantenveredeling, inmiddels werkzaam bij Productschap Tuinbouw)
* tel. 079 3470707 (werk), fax 079 3470404
* e-mail (c.anker@tuinbouw.nl)
of

* dr. ir. Rients E. Niks (copromotor)

* tel. 0317 482508, fax 0317 483457

* e-mail (rients.niks@pv.dpw.wag)-ur.nl

* promotie 20 juni

Wageningse NWO-onderzoekers spoorden de drie genen op die in de wilde tarwesoort Triticum monococcum verantwoordelijk zijn voor de bescherming tegen roest.

Afbeelding gebruiken met bronvermelding 'WU, Laboratorium voor Plantenveredeling'

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie