Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen GroenLinks voornemen Tilburg US cross-border lease

Datum nieuwsfeit: 20-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 20 juni 2001 10:49

Cross-border lease

(20 juni 2001)

Vragen van de leden Pitstra en Vendrik aan de ministers van BZK, Vrom en Financiën over het voornemen van B&W van Tilburg om een US cross-border lease aan te gaan.

1. Heeft de minister kennisgenomen van het besluit van het College van B&W van Tilburg om in beginsel een cross-border lease (CBL) constructie met een Amerikaanse investeerder aan te gaan voor het gemeentelijke rioolstelsel?

2. Kan minister een overzicht geven van gemeenten waar momenteel wordt overwogen om een vergelijkbare constructie aan te gaan?

3. Is de minister met ons van mening dat het enige doel van de constructie - financieel voordeel te behalen - niet opweegt tegen de risico's die liggen in de totstandkoming van de CBL en de termijn waarvoor de lease zal worden aangegaan?

4. Wat is het oordeel van de minister over het gebruik van CBL-constructies door gemeenten in het algemeen en over deze primeur in het bijzonder, met name gezien het voor een lange termijn internationaal aangaan van verplichtingen ter zake van gemeentelijke taken c.q. diensten?

5. Is het naar het oordeel van de minister wenselijk of moreel aanvaardbaar, dat de (in dit geval) Amerikaanse belastingbetaler opdraait voor de kosten die met de beoogde miljarden-investeringen gemoeid gaan?

6. Welke wettelijke mogelijkheden heeft de minister om CBL-constructies te verbieden danwel aan randvoorwaarden te verbinden? Is de minister van plan nadere voorwaarden aan dergelijke contructies te verbinden, en hoe zullen die dan luiden?

7. Gelden bedoelde wettelijke beperkingen en nadere voorwaarden ook voor derde partijen als de Global Structured Finance groep van PriceWaterhouseCoopers, die op een no-cure no-pay basis als intermediair voor de betreffende Amerikaanse investeerder inmiddels aan verscheidene gemeenten een voorstel heeft gedaan?

8. Is het juist dat Gedeputeerden zich vooraf moeten uitspreken over het door een gemeente aangaan van een CBL, waarbij de wet stelt dat er aan de transactie geen sprake mag zijn van enig risico? Welke rol spelen Provinciale Staten in de goedkeuring?

9. Welke afspraken zijn er in het 100.000+ overleg hoofden Financiën en het periodieke overleg tussen de provinciale toezichthouders en Financiën gemaakt over het gebruik van deze constructie door gemeenten? Is het bericht juist dat het ministerie van Financiën daartegen geen bezwaar heeft?

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie