Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bureaucratie sociale zekerheid verhindert goede aanpak WAO

Datum nieuwsfeit: 20-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Bureaucratie sociale zekerheid verhindert goede aanpak WAO

De CDA-fractie in de Tweede Kamer vindt dat een aanpak van de WAO alleen kan werken wanneer geen sprake is van 'overbodige bureaucratie en overheids-bemoeienis'. Naar de mening van de christen democraten is dat wel het geval in het 'Poortwachtersmodel en de Structuur Uitvoering Werk en Inkomen (SUWI)' die deze week in de Kamer wordt behandeld.

Woordvoerder Cees van der Knaap: "Het belangrijkste winstpunt van de commissie Donner is dat iedereen zich ervoor heeft uitgesproken dat de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van arbeidsongeschiktheid bij de werkgever en werknemer moet worden neergelegd. Zij zijn er samen verantwoordelijk voor om tijdens de ziekte te werken aan een succesvolle reïntegratie. -Dat was ook de kern van ons WAO-plan uit 1999, dat eerst de steun van de VVD en nu ook van D66 heeft. Dat vraagt dus om maatwerk en niet om een overheidsorgaan die via protocollen alles weer in hokjes wil duwen."

De ondersteuning voor het opstellen van het reïntegratieplan en de uitvoering ervan kan, wat het CDA betreft, prima worden gegeven door de Arbo-dienst of het Reïntegratiebedrijf. In het voorstel van het kabinet wordt een overbodige controlerol toebedeeld aan het grote en op afstand staande UWV (Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen).

Wel rol voor rechter bij ontslag onwillige werknemers tijdens ziekte Tot de sancties op het niet nakomen van de reïntegratie-afspraken moet wat het CDA betreft ook de mogelijkheid van ontslag behoren. Daartegenover staat immers de plicht van de werkgever tot het aanbieden van passende arbeid. Dat betekent echter niet dat er geen rol meer zou zijn voor de rechter. Van der Knaap: "Wanneer iemand die wél kan, keer op keer niet wíl dan moet er de mogelijkheid van ontslag zijn. Omdat de reïntegratieverplichting echter een onderdeel wordt van het Burgerlijk Wetboek en dus de status heeft van een contract, kan de rechter (RDA) dit altijd toetsen. Een second opinion is dus niet nodig."

Voor Bijstand naar GSD in plaats van CWI
Een ander voorstel dat het CDA zal doen om overbodige bureaucratie tegen te gaan, is de mogelijkheid om bij de eigen gemeentelijke sociale dienst een bijstandsuitkering aan te vragen in plaats van bij de CWI (Centrum voor Werk en Inkomen), waarvoor men soms anderhalf uur moet reizen in de regio.

Verder komt het CDA met een amendement om tegen te gaan dat de publieke uitvoeringsinstelling daarnaast aanvullende private regelingen mag gaan uitvoeren, zoals bijvoorbeeld aanvullende WAO-verzekeringen. Van der Knaap: "Dat is een vermenging van belangen, die nog eens goed duidelijk maakt dat dit voorstel een onwerkbaar compromis is tussen het publieke (PvdA) en het private (VVD) belang."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie