Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Consumentenbond wil wet Openbaarheid productiegegevens

Datum nieuwsfeit: 20-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Consumentenbond

Bond wil openheid productiegegevens
20 juni 2001

De Consumentenbond wil een wet Openbaarheid productie en ketens, die ondernemingen verplicht alle informatie over hun producten, diensten en productiewijze ter beschikking te stellen van consumenten of maatschappelijke organisaties als zij daarom vragen. De Bond maakte dit bekend bij de presentatie van het rapport "De nieuwe maatschap" van de commissie Winsemius.

De Consumentenbond is blij met het standpunt van de commissie dat informatie en transparantie belangrijk zijn voor consumenten, maar heeft ook kritiek. Het rapport vertrouwt erg op zogenaamde reputatiemarkten: een marktmechanisme waarbij bedrijven meer zullen doen aan verantwoord produceren, omdat consumenten graag willen kopen bij zulke bedrijven. Het rapport gaat voorbij aan het feit dat dit gedrag alleen gewaardeerd zal worden door consumenten als zij zien dat het zo werkt. Het risico bestaat dat bedrijven veel gaan investeren in een maatschappelijk verantwoord imago, zonder dat imago waar te maken.

De Consumentenbond wil daarom twee zaken duidelijk geregeld zien: een wet Openbaarheid productie en ketens, zodat consumenten inzicht kunnen krijgen in producten, diensten en de manier waarop producten tot stand komen; een aparte directie bij de NMa die de ontwikkeling van informatie en transparantie op consumentenmarkten in de gaten houdt.

De Consumentenbond wil hiermee bereiken dat consumenten goede informatie krijgen op basis waarvan zij een verantwoorde productkeuze kunnen maken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie