Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Boek over kleinschalige woonvoorzieningen voor dementen

Datum nieuwsfeit: 21-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe IWZ-publicatie: Huiselijk en vertrouwd

Wonen voor dementerenden

21 juni 2001

In het kader van het Innovatieprogramma Wonen en Zorg (IWZ) van SEV en NIZW is bij het NIZW de publicatie Huiselijk en vertrouwd verschenen. Dit boek gaat over kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen met dementie. De kern van kleinschalig wonen is dat mensen in een groep van ongeveer zes personen een huishouding vormen en daarbinnen zo veel mogelijk hun eigen boontjes doppen. Het liefst letterlijk, want het blijkt voor dementerenden positief om vertrouwde dagelijkse dingen te doen.

Op dit moment verblijven in ons land circa 50.000 dementerende ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen. De komende dertig jaar zal dit aantal naar verwachting toenemen met ruim 80%. Een uitbreiding van het voorzieningenaanbod voor dementerenden is dus noodzakelijk. Maar los van de kwantitatieve vraag is er ook een kwalitatieve vraag: mensen willen meer privacy, meer (woon)kwaliteit, meer individualiteit. Het accent moet vooral komen te liggen op de kwaliteit van leven. In kleinschalige woonvoorzieningen kunnen huiselijkheid en een vertrouwde omgeving worden geboden.

Ervaringen
Eind jaren tachtig zijn in Nederland deze eerste projecten met kleinschalige woonvoorzieningen gestart. In die tijd was het verpleeghuis de enige voorziening voor dementerenden. In de afgelopen jaren zijn nieuwe kleinschalige projecten gebouwd die het verpleeghuis volledig vervangen. Huiselijk en vertrouwd is gebaseerd op deze projecten. Er is onderzoek gedaan naar het ontwerp en de inrichting van de gebouwen, en naar de invloed daarvan op de belevingswereld van bewoners en personeel.

Woningontwerp
In Huiselijk en vertrouwd staat de basis van een goed ontwerp van groepswoningen voor dementerenden. De informatie is vooral afkomstig uit de praktijk. Het ontwerp van de woning draagt bij aan een goede zorg. De vormgeving van een woning is ook bepalend voor het contact tussen de bewoners: als bewoners te dicht op elkaar zitten kunnen spanningen ontstaan waardoor er meer druk is op de zorgverleners. Een clustering van groepswoningen maakt het mogelijk de zorg zo te organiseren dat ook mensen met ernstige dementie en dementerenden met gedragsproblemen verzorgd kunnen worden, tot aan hun overlijden.

Innovatieprogramma Wonen en Zorg
De publicatie is verschenen in het kader van het Innovatieprogramma Wonen en Zorg (IWZ), een gezamenlijk programma van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) en het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW.

Bestellen
Huiselijk en vertrouwd. Handreiking voor de bouw en inrichting van woonvoorzieningen voor dementerenden (104 blz.) is geschreven door H. Nouws en kost f 35,-. Bestelnummer E 909 en ISBN 90-5050-889-8. Te bestellen via de boekhandel of bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht,
telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail (bestel@nizw.nl).

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: (bestel@nizw.nl)

Laatste update: 21 juni 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie