Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel ongeregeldheden arbeidssituatie vleesverwerkingssector

Datum nieuwsfeit: 21-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CADANS

Vleesverwerkende sector: weinig inzicht eigen personeelssituatie

Gouda, 21 juni 2001

Uitvoeringsinstelling GUO heeft vandaag de resultaten van een onderzoek in de vleesverwerkende sector gepresenteerd. Het onderzoek heeft zich met name gericht op het inhuren van arbeidskrachten. In het zuiden van Nederland werden 16 bedrijven gecontroleerd waar in totaal 765 werknemers aan het werk waren. Het blijkt dat bijzonder veel gebruik wordt gemaakt van uitleenbedrijven (uitzendbureaus). Juist bij deze bedrijven werden veel onregelmatigheden geconstateerd. Zo had 45% geen identiteitsbewijs bij zich op de werkplek en waren 42 werknemers illegaal in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Vreemdelingendienst en de Arbeidsinspectie.

De vleesverwerkende bedrijven hebben in het algemeen weinig inzicht in de personeelssituatie op de werkvloer. Dikwijls is onduidelijk welke werknemers werken voor welk uitleenbedrijf. Werkgevers waren niet altijd op de hoogte van onderaanneming. Daarentegen kwam uit het onderzoek ook naar voren dat een aantal bedrijven duidelijke afspraken heeft gemaakt over met name de relatie met uitleenbedrijven. Ook bleek een aantal vleesverwerkende bedrijven doeltreffende maatregelen te hebben genomen zoals een grondige controle van het paspoort en sofinummer. Daarmee worden onregelmatigheden tot een minimum beperkt.

In totaal werden tijdens de controlebezoeken werknemers van 72 uitleenbedrijven aangetroffen. Bij 25 bedrijven werd voldaan aan de wettelijke verplichting om alle identiteitsbewijzen in de administratie te hebben opgenomen. De overige bedrijven voldeden niet of slechts gedeeltelijk aan deze verplichting. Voorts werden bij de controles 42 illegale werknemers aangetroffen en 13 werknemers zonder tewerkstellingsvergunning.
Van de in totaal 765 werknemers werkten 495 werknemers voor een uitleenbedrijf.

Het onderzoek heeft geleid tot een aantal aanbevelingen. Zo zouden werkgevers onmiddellijk hun personeel moeten aanmelden bij de uitvoeringsinstelling. Op dit moment staat daar een termijn van een maand voor. Aanmelding zou bijvoorbeeld kunnen via internet. Werkgevers en uitleenbedrijven zijn erbij gebaat als er een verificatielocatie beschikbaar is voor controle op echtheid van documenten.
Op het niet naleven van de Wet op de Identificatieplicht staan momenteel geen sancties. Het ontwikkelen van een beleid en het invoeren van een sanctiemogelijkheid worden naar aanleiding van het onderzoek voorgesteld.
Voorts wordt aangegeven dat van het daadwerkelijk doen van onderzoek op de werkplek een preventieve werking uitgaat. Voorgesteld wordt daarom om de zogenaamde waarneming ter plaatse te intensiveren.

De uitvoeringsinstelling GUO verzorgt uitkeringen en premie-inning van sociale verzekeringen zoals ZW, WW en WAO voor de agrarische sector, de tabaksbranche, het slagersbedrijf, de vleesverwerkende industrie en de pluimveehandel en industrie. Bij GUO zijn in totaal 35.000 werkgevers aangesloten.

Voor nadere informatie:
GUO, Marcel Pisa, woordvoerder
Tel. 030-6949755 (w)
Tel. 0346-282414 (p)

21 jun 01 15:06

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie