Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing Stephan Sanders over de kunst der conversatie

Datum nieuwsfeit: 21-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Agenda

Lezing

De kunst der conversatie. Onderhandelingen tussen landgenoten

Veel van de vragen die in de discussies over de multiculturele samenleving naar voren komen, raken aan bekende thema's in de sociale en politieke filosofie. In een miniserie van Studium Generale waagt de filosofie zich in de frontlinie van enkele debatten over Nederland als multiculturele samenleving.

Spreker Stephan Sanders gaat in zijn lezing in op het gesprek tussen gevestigde Nederlanders en de nieuwkomers, dat sinds de Rushdie-affaire belangrijker geworden is dan ooit: de laatste vijftien jaar hebben een aantal zaken - zoals Rushdie, homoseksualiteit, Aisja, de hoofddoek - de tegenstellingen op scherp gezet. Wat zijn de achterliggende, vaak impliciete filosofische aannames die een rol spelen in deze discussie? Hoe kan het gesprek over etnische en culturele verschillen gevoerd worden, zonder de gebruikelijke ondertonen van paternalisme? En hoeveel waardenrelativisme kan een democratische rechtsstaat verdragen, zonder haar eigen fundamenten te ondergraven? Het is niet alleen de vraag waarover, maar vooral ook hoe er gepraat en onderhandeld moet worden. Wie spreekt uit welke naam, wie is de 'wij' groep, en waarin onderscheidt de 'autochtone' Nederlander zich van de 'allochtone'? Hoe zinvol zijn begrippenparen die uitgaan van een schijnbaar onproblematische dichotomie?

Stephan Sanders studeerde filosofie en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is publicist, was redacteur van de Groene Amsterdammer en samen met Anil Ramdas van het tv-programma 'Het blauwe licht'. Sanders publiceerde oa. Gemengde ervaring, gemengde gevoelens. De Rushdie-affaire; een besluit tot inmenging (Amsterdam, 1989), en Buitenwacht (Amsterdam, 1995).

Datum en tijd

donderdag 21 juni 2001, 15.00 - 17.00 uur

Spreker

Coreferent

Stephan Sanders

Bram Esser, student filosofie

Titel

Serie

'De kunst der conversatie'. Onderhandelingen tussen landgenoten

Filosofie in de frontlinie: de multiculturele samenleving

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, e-mail (studium@bureau.rug.nl) of

www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie