Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wethouder Van Beusekom pleit voor meer groen in en om Breda

Datum nieuwsfeit: 21-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

21-06-2001

Wethouder Van Beusekom pleit op bestuursconferentie voor meer budget voor groen in en om de stad

Tijdens de bestuursconferentie Groen In en Om de Stad (GIOS) in Amsterdam heeft wethouder Van Beusekom vandaag een pleidooi gehouden voor meer groen in en om de stad. Zij deed dat aan de hand van een toelichting op het deelproject Waterakkers in de Vinexlocatie Teteringen. Dit ter ondersteuning van de vraag van de 30 gemeenten die betrokken zijn bij het Grotestedenbeleid en de Stedelijke Vernieuwing om meer geld voor de kwaliteit van de openbare ruimte en het groen. Zij sprak in aanwezigheid van de staatssecretarissen J. Remkes (VROM) en G.H. Faber (LNV) namens de B5 gemeenten Breda, Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Helmond. De staatssecretarissen hebben namens de 30 gemeenten een verklaring ontvangen.

De B5 hebben samen ongeveer 60 projecten ingezonden waarvan er 24 in Breda zijn. Daaronder Waterakkers, oftewel de watermachine, park Hoge Vucht, de Bavelsche Leij, het heropenen van de haven, de landgoederenzone Haagse Beemden, de Spoorzone en het ecoduct voor de inpassing van de HSL. In de projecten vindt samenwerking plaats met hoogheemraadschap, waterschappen, waterleidingmaatschappij, projectontwikkelaars, et cetera. De gelden die beschikbaar gesteld worden zijn dus niet alleen voor gemeenten maar ook om doelstellingen van de partners te realiseren.

De 30 gemeenten (G30) pleiten voor een voortzetting van het GIOS beleid en een verdubbeling van de inzet. De eerder uitgesproken intenties om ook het groen om de steden een krachtige impuls te geven dient in daden te worden omgezet. Door de G30 is een wensenpakket opgesteld dat leidt tot een groot aantal projecten. Deze zijn voorgedragen in het kader van de nog te verdelen ICES-gelden. De G30 zijn van mening dat er speciale aandacht nodig is voor het groen binnen de rode contour bij de stedelijke vernieuwing en stedelijke uitbreiding.

Waar GIOS-gebieden samenvallen met gebieden die zijn aangewezen als Beschermd Nationaal Landschap en/of Natuurgebied dient sprake te zijn van volledige rijksfinanciering.Een grotere beleidsvrijheid voor de steden is gewenst in het besteden van de GIOS-gelden in de stad en meer zeggenschap voor de steden over het groen om de stad. Het beheer van het groen mag van de G30 hoger op de politieke agenda. Een verdere integratie van de verschillende departementen is nodig met betrekking tot het Grotestedenbeleid. Tot slot is het wenselijk dat ook Europese budgetten voor het GIOS-beleid worden benut.

De beide staatssecretarissen zeiden toe zich sterk te maken voor verhoging van de rijksbijdrage. Zij wensten daarvoor wel meer inzicht van de gemeenten welke inspanningen zij zich zelf getroosten. Daarnaast werd ook gewezen op de mogelijkheden medefinanciering te zoeken bij andere belanghebbenden zoals Waterschappen, projectontwikkelaars e.d..

Breda, 21 juni 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie