Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA wil geen Europese belastingen

Datum nieuwsfeit: 21-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA: geen Europese belastingen

Het CDA is tegen een Europese belasting. Zolang Europa zelf haar zaakjes nog niet op orde heeft, en eigenlijk nog niet klaar is voor de Europese uitbreiding, gaat er een volstrekt verkeerd signaal uit van het bespreekbaar maken van een Europese belasting.

Woordvoerder Maxime Verhagen: "Het is een onzalig moment om te beginnen over het invoeren van Europese belastingen. Ik snap premier Kok, die hier positief over is, dan ook niet. Wat dat betreft is minister Zalm met zijn afwijzende houding een stuk verstandiger. Er zijn momenteel immers een hoop onzekerheden die juist op het gebied van de Europese financiën consequenties kunnen hebben. Onzekerheden als het gaat om pensioenen, de landbouw, de structuurfondsen. Kwesties waarover duidelijke beslissingen moeten vallen voordat Europa overgaat tot uitbreiding met nieuwe lidstaten. Als we nu de Europese uitgaven gaan koppelen aan een Europese belasting zal de verantwoordelijkheid van de lidstaten om tot snelle oplossingen te komen op genoemde terreinen snel teruglopen. De financiële discipline van de EU wordt aangetast door de weg te openen naar andere financieringsmogelijkheden. Nogal een dom signaal dus."

Het CDA is voor de uitbreiding van de Europese Unie met nieuwe lidstaten maar wil dat elk nieuw lid scherp beoordeeld wordt of het voldoet aan de criteria. Er kunnen dus geen data voorafgenoemd worden over moment van toetreden. Alleen zo wordt verzekerd dat de nieuwe leden ook werkelijk klaar zijn voor Europa.

Lees hier een reactie van Verhagen op de onenigheid tussen Zalm en Kok over dit onderwerp.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie