Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste reactie D66 op rapport commissie-Alders

Datum nieuwsfeit: 21-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
D66


21 juni 2001

Eerste reactie D66 op rapport commissie-Alders over de nieuwjaarsnachtbrand in Volendam

Olga Scheltema

De commissie-Alders heeft een zeer indringende reconstructie gegeven van de fatale nacht en de uren daarna. Alles wat mis kon gaan, is mis gegaan. Vooral voor de mensen in Volendam zal het een schokkende ervaring zijn deze reconstructie te zien. De lof die de commissie-Alders heeft voor allen die onmiddellijk na het uitbreken van de ramp alles hebben gedaan om hulp te bieden, delen wij van harte.

Het rapport van de commissie is helder en neemt geen blad voor de mond. Duidelijk is dat er genoeg regels zijn, maar dat de uitvoering en handhaving vrijwel alles te wensen overlaat. Helaas niet alleen in Volendam. Er mag geen tijd verloren gaan, gemeenten moeten gelijk aan de slag. Dit bleek ook al na het rapport over de vuurwerkramp in Enschede. Gelukkig zijn veel gemeenten daar ook mee begonnen.

Duidelijk wordt dat de regioindeling van brandweer, politie en hulpverlening niet aanzet tot efficiëntie. Op provincies en rijksoverheid rust de taak daar snel een oplossing voor te vinden, zodat deze organisaties beter zijn voorbereid op samenwerking en de communicatie beter verloopt. De Rijksinspectie moet haar controlerende taak meer waarmaken en beter toezicht houden op preventie, bestrijding en oefening van alle hulpverlenende instanties.

Ronduit ontluisterend is het te constateren dat zowel de betrokken ondernemer als de gemeente die beiden verantwoordelijkheid dragen, daar zo onverantwoord mee zijn omgegaan en zich onvoldoende bewust zijn geweest van de gevolgen die daaruit konden voortvloeien. De gemeenschap in Volendam zal daar tot in lengte van dagen mee worden geconfronteerd.
Inlichtingen:
Olga Scheltema, tel.: 070 - 3182646
Marlies Strous, tel.: 070 - 3182629 - 0651269691

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie