Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Akkoord met Europese Commissie over biljetten uit eurozone

Datum nieuwsfeit: 22-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: KBC
Zoek soortgelijke berichten
KBC


KBC Bank, CBC Banque en Centea: Akkoord met Europese Commissie over omwisseling en aankoop van biljetten uit de eurozone.

(22/6/2001)

Samenvatting: KBC Bank, CBC Banque en Centea rekenden tot op heden voor omwisselingen van biljetten uit de eurozone een prijs aan van 50 BEF + 1,25 % van het omgewisselde bedrag. Vanaf 25 juni 2001 schrappen KBC Bank en CBC Banque het vast recht voor omwisselingen van biljetten; het percentage (1,25%) blijft behouden. Centea zet dezelfde stap in de loop van de maand juli.
Bovendien rekenen KBC Bank, CBC Banque en Centea vanaf 1 oktober 2001 geen kosten meer aan wanneer zij biljetten uit de eurozone van cliënten aankopen.
KBC, CBC en Centea bereikten over deze prijsaanpassing een akkoord met de Europese Commissie.
Omschrijving: Het oude tarief (50 BEF + 1,25 %) werd bepaald conform de door de Nationale Bank van België vastgestelde grenzen m.b.t. de maximumprijzen en wel in ruil voor een tegemoetkoming van overheidswege. De overheid had immers de opdracht om biljetten uit de eurozone naar het land van herkomst te repatriëren. Aangezien evenwel de bestaande kanalen van banken en wisselagenten daarvoor meer geschikt waren, werden er bilaterale overeenkomsten gesloten tussen de Nationale Bank van België en de banken en wisselagenten. Op voorwaarde dat de maximumtarieven werden gerespecteerd, kregen de banken en wisselagenten een vergoeding voor dat repatriëringswerk.

Als gevolg van een klacht vanwege de Europese Commissie wegens vermeende kartelvorming, werden deze bilaterale overeenkomsten evenwel opgezegd. Ondanks het wegvallen van de vergoeding, werden de tarieven niet aangepast.

KBC Groep levert nu een bijkomende inspanning en verlaagt haar tarieven in twee fasen. Vanaf 25 juni 2001 laten KBC Bank en CBC Banque het vast recht voor omwisselingen van biljetten integraal vallen ; het percentage (1,25 %) blijft behouden. Centea voert dezelfde verlaging door in de loop van de maand juli. Bovendien rekenen KBC Bank, CBC Banque en Centea vanaf 1 oktober 2001 geen kosten meer aan wanneer zij biljetten uit de eurozone van cliënten aankopen. Cliënten die vanaf 1 oktober 2001 biljetten uit de eurozone bij KBC Bank, CBC Banque of Centea aankopen, betalen wel nog
1,25 % op het aangekochte bedrag.
De Europese Commissie gaf haar akkoord voor deze prijsaanpassingen en ziet af van verder onderzoek bij de KBC-groep.

Contactinfo: Journalisten kunnen steeds contact opnemen met de KBC-persdienst, tel. 02 429 85 45.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie