Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Moleculaire celmechanismen en ontstaan van kanker

Datum nieuwsfeit: 22-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Moleculaire celmechanismen en het ontstaan van kanker

In de biologische cel komen enzymsystemen voor die een dubbele functie hebben; het doorgeven van signalen en het activeren van genen. Ze worden aangeduid als STAT factoren (Signal Transducers and Activators of Transcription). Verstoring van de STAT functie is in verband gebracht met het ontstaan van kanker. Jan-Jacob Schuringa onderzocht welke moleculaire mechanismen een rol spelen in de activatie van de STAT3 factor, nadat cellen gestimuleerd waren door het cytokine Interleukine-6. Hij deed dit in normale cellen en in drie typen kwaadaardige cellen. Daarbij ging het om cellen van patiënten met acute myeloïde leukemie, om cellen waarin het onco-gen Men2A (geassocieerd met schildklierkanker) tot expressie komt en om embryonale carcinoma cellen. Het onderzoek van Schuringa heeft het inzicht in de chemie van de signaaltransductie vergroot. Ook weet men nu meer van de rol die STAT3 speelt in het ontstaan van tumorcellen./JS

Jan-Jacob Schuringa (Oldehove, 1971) studeerde scheikunde aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Ontwikkelingsgenetica van de RUG en de sectie Hematologie van de afdeling Interne geneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Het onderzoek is gefinancierd door het Koningin Wilhelmina Fonds/De Nederlandse Kankerbesrijding. Na zijn promotie gaat Schuringa verder in het onderzoek als post-doc bij de afdeling Fundamental Hematology van het Sloan Kettering Institute in New York.

Datum en tijd

vrijdag 22 juni 2001, 10.30 uur

Promovendus

J.J. Schuringa, tel. (050)363 21 38, fax (050)363 23 48, e-mail: (j.j.schuringa@biol.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Molecular analysis and biology implications of STAT3 signal transduction

Promotores

prof.dr. W. Kruijer en prof.dr. E. Vellenga

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie