Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rekenmiddelen en richtlijnen toepassing cementproducten

Datum nieuwsfeit: 22-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit Twente
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

Rekenmiddelen en richtlijnen voor toepassing van cementproducten WN 01/44 * 22 juni 2001
promotie drs. R.J. van Eijk, Faculteit Technologie & Management: Hydratatie van cementmengsels met verontreinigingen. Ontwerp en toepassing van het verharde product

Cement wordt gebruikt om beton te maken, om grond te stabiliseren (via cementinjectie) en om afvalstoffen te binden. In het laatste geval kunnen bedrijven het verharde eindproduct hergebruiken of veilig opslaan. Om de verharding van mengsels met afvalstoffen en verontreinigingen te simuleren, heeft promovendus Ronald van Eijk een bestaand driedimensionaal computermodel sterk verbeterd en uitgebreid. Het model voorspelt onder meer de sterkte, porositeit en de doorlaatbaarheid van het verharde eindproduct. Daarnaast heeft hij gezocht naar een methode om het op de markt te brengen als alternatief bouwmateriaal. Samenwerking tussen leveranciers van dergelijke producten bleek essentieel te zijn.

Van Eijks onderzoek heeft behalve het verbeterde computermodel, ook allerlei rekenmethodes en richtlijnen opgeleverd, die de bouw-, cement- en afvalindustrie kunnen gebruiken bij het ontwerpen van cementmengsels en eindproducten. Voor die bedrijven is het vooral interessant om met Van Eijks resultaten de eigenschappen en verharding van een mengsel van cement en poederkoolvliegas te voorspellen. Vliegas is een restproduct van energiecentrales en met name in Nederland in gebruik als gedeeltelijke vervanging voor cement.

Certificering
Het onderzoek laat ook het belang zien van de certificering van bouwmaterialen, waarin afvalstoffen zijn verwerkt. Door certificering zal het vertrouwen van commerciële partijen in de bouw toenemen en zullen ze alternatieve bouwmaterialen overwegen als alternatief voor traditionele, natuurlijke bouwmaterialen, zoals zand en grind. Meer samenwerking tussen leveranciers levert financiële en beleidsmatige voordelen op, die productonderzoek, certificering en onderhandeling met zowel de overheid als partijen in de bouw vereenvoudigen. Het gehele onderzoek werd gedeeltelijk ondersteund door ENCI (cementproducent) en KEMA.

promotor prof.dr.ir. H.J. de Vriend en prof.mr.dr. H.M. de Jong assistent-promotor dr.ir. H.J.H. Brouwers
informatie mw. drs. B. Koopmans, telefoon (053) 489 4366 e-mail (b.j.m.koopmans@cent.utwente.nl)

© Universiteit Twente 2001
Laatst gewijzigd op 11-07-01 .

Voor nadere informatie kunt u contact
opnemen met de Dienst Communicatie en Transfer, Postbus 217, 7500 AE Enschede, tel. (053) 489 43 85, e-mail: (b.meijering@cent.utwente.nl) Laatste nieuws op Internet: URL: www.utwente.nl/nieuws

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie