Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nu ook adoptie door homo's mogelijk in Belgie

Datum nieuwsfeit: 22-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
K A M E R F R A C T I E A G A L E V

Brussel, 22 juni 2001.

Adoptie door holebi's: logische stap na het huwelijk voor holebi's


Op 1 april 2001 kondigden we het al aan: binnen de regering is er een consensus over de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht.

De groenen zijn de voortrekkers geweest in het bereiken van dit akkoord dat discriminatie tussen koppels opheft.

Ondertussen zijn we een stap verder gekomen. Het wetsontwerp dat het huwelijk voor holebi's mogelijk maakt werd goedgekeurd op de ministerraad. Zeer goed nieuws dus.

Tegelijk echter wordt er ook door Minister Verwilghen een wetsontwerp voorgesteld i.v.m. adoptie. Wat dat betreft is er minder goed nieuws. In het ontwerp is opgenomen dat holebi's geen kinderen kunnen adopteren. Blijkbaar is adoptie door holebikoppels voor de meeste politici een stap te ver.

Nochtans is het een maatschappelijke realiteit dat holebi's kinderen hebben en dat kinderen worden opgevoed in holebirelaties. Het is een gemiste kans om voor deze maatschappelijke realiteit geen juridische omkadering te voorzien.

Tijdens de bespreking van het wetsontwerp zal de AGALEV-fractie in de Kamer amendementen indienen die toch voorstellen om adoptie ook mogelijk te maken voor holebi's.

Ondertussen hebben Kristien Grauwels en Zoë Genot (Ecolo) een voorstel van wet ingediend dat het begrip duo-ouder introduceert. Een duo-ouder is de partner van een biologische ouder die in een duurzame relatie de feitelijke opvoeding van de kinderen mee opneemt. Een duo-ouder krijgt dan dezelfde rechten en plichten als de ouder. Het duo-ouderschap kan een oplossing bieden voor heterokoppels die samenleven en waarvan een van de partners kinderen heeft. Duo-ouderschap kan vooral een uitweg bieden voor het regelen van de feitelijke verhoudingen in holebi-relaties waarbij een van de partners kinderen heeft.

De tijd waarin slechts één model van samenlevingsvorm nl. vader, moeder en kinderen voorkwam is definitief voorbij. Kinderen groeien op in eenoudergezinnen, opnieuw samengestelde gezinnen, binnen duurzame relatie van ongehuwde koppels en bij koppels van hetzelfde geslacht. De tijd is er rijp voor om deze feitelijke verhoudingen wettelijk te regelen. Het huwelijk voor holebi's en het duo-ouderschap zijn een stap in de goede richting.

Kristien Grauwels, volksvertegenwoordiger Agalev


Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: (fractie.kamer@agalev.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie