Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actiegroepen manen Cohen aan tot behandeling wetsartikel

Datum nieuwsfeit: 22-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Amsterdam, 22 juni 2001

ACTIEGROEPEN MANEN COHEN AAN TOT BEHANDELING
WETSARTIKEL

Namens een vijftigtal Amsterdamse actiegroepen en
maatschappelijke organisaties hebben vertegenwoordigers van buro Jansen & Janssen, Theaterstraat en Actieblad Ravage vandaag een raadsadres ingediend. Hiermee dringen zij er bij de burgemeester en gemeenteraad van Amsterdam met klem op aan het
raadsvoorstel "bestuurlijke ophouding te schrappen uit de APV" voor de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering (de datum 4 juli) te agenderen.

Met klem, omdat dit raadsvoorstel al in december vorig jaar behandeld had moeten worden. Met klem ook omdat een vijftigtal maatschappelijke organisaties en ruim tachtig personen destijds middels het indienen van een petitie hebben aangedrongen op het schrappen van dit wetsartikel uit de APV.

Het lijkt erop dat burgemeester J. Cohen het begrip "bestuurlijke ophouding" wel erg letterlijk interpreteert. Immers, nadat diens voorganger Patijn en de wethouders in november vorig jaar er bij de gemeenteraad op hadden aangedrongen het omstreden wetsartikel te schrappen uit de APV, lijkt het er sterk op dat meneer Cohen bezig is deze beslissing bestuurlijk op te houden. Na ruim zeven maanden is het onderwerp nog steeds niet op de agenda geplaatst.

Het artikel bestuurlijke ophouding werd met het oog op het naderende gevaar van het 'hooligalisme' voorafgaande het voetbaltournooi EK2000 opgenomen in de Amsterdamse APV. Het artikel stelt de burgemeester in staat groepen mensen, waarvan het vermoeden bestaat dat men de openbare orde gaat verstoren, voor zes tot twaalf uur vast te zetten. Tevens kunnen mensen worden opgepakt die onderweg zijn naar een bijeenkomst die 'mogelijkerwijs uit de hand zou kunnen lopen'.

Het wetsartikel leidt tot willekeur. We hebben hier al een voorproefje van gehad tijdens de Eurotop in 1997, toen grote groepen mensen door de ME werden omsingeld en naar verschillende gevangenissen werden overgebracht. De rechtbank en de Nationale Ombudsman hebben achteraf bepaald dat de ruim 700 personen onterecht waren aangehouden.

Een vijftigtal maatschappelijke organisaties - waaronder Nederland Bekent Kleur, Milieudefensie, Liga van de Rechten voor de Mens, Amsterdam Anders/De Groenen en de SP - spreekt de vrees uit dat ook in de toekomst bestuurlijke ophouding zal worden toegepast om sociale protestbewegingen het demonstreren op straat onmogelijk te maken. Vandaar ook dat wij er in een op 12 december vorig jaar ingediende petitie op aandringen het wetsartikel weer uit de APV te verwijderen.

Onze organisaties en hun achterban maken gebruik van het recht van vrije meningsuiting en het demonstratierecht om hun standpunten en overtuiging uit te dragen. Door het mogelijk gebruik van bestuurlijke ophouding, dat nu nog steeds als het Zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt, zijn wij van mening dat ons recht op vrije meningsuiting in Amsterdam wordt ingeperkt. Andere steden zoals Utrecht hebben het wetsartikel alweer een jaar geleden geschrapt uit hun APV. Amsterdam dient dit voorbeeld te volgen.

Ravage, actieblad
Van Ostadestraat 233n
1073 TN Amsterdam
telefoon 020-6761773
fax: 020-6730595
Internet: www.antenna.nl/ravage

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie