Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Discussie over zieke werknemers geeft nare bijsmaak

Datum nieuwsfeit: 22-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV


Discussie over zieke werknemers geeft nare bijsmaak

De FNV houdt een nare bijsmaak over aan de discussie rond zieke werknemers, maar kan leven met een compromisvoorstel van het kabinet over de ontslagbescherming van zieke werknemers. Met de introductie van een second opinion is, anders dan een Kamermeerderheid wilde, hun rechtspositie beter gewaarborgd.

De FNV ziet de wijzigingen in het ontslagrecht vooral als een tijdelijke zaak. In de Sociaal-Economische Raad (SER) onderhandelt de vakcentrale verder met werkgevers over aanpassingen in de WAO.

Het voor oktober aangekondigde SER-advies over de WAO kwam deze week op losse schroeven te staan. Een gelegenheidscoalitie van VVD, D66 en CDA wilde deze week nog het ontslagverbod voor zieke werknemers opheffen. De Nederlandse vakcentrales zagen in dit voorstel een fundamentele aantasting van de rechtsbescherming van zieke werknemers die bovendien de onderhandelingen met werkgevers in SER zouden doorkruisen.

Premier Kok zei vandaag een verplichte second opinion in te willen voeren. Als een werkgever een zieke werknemer wil ontslaan, moet het arbeidsbureau een bindend advies vragen aan de uitvoeringsinstelling. Het arbeidsbureau mag zonder dit advies van bijvoorbeeld het GAK of Cadans geen ontslagvergunning afgeven.

Het advies van uitvoeringsinstellingen is vooral van belang wanneer werknemer en werkgever een meningsverschil hebben over vervangende arbeid. In het oorspronkelijke voorstel van de Kamer moest de werknemer elk arbeidsaanbod accepteren op straffe van ontslag. Dat bracht de zieke werknemer in een hachelijke situatie omdat er nergens stond aan welke eisen een vervangende baan moest voldoen.

Het kabinet had de SER, nadat de commissie Donner eind mei met aanbevelingen over de WAO kwam, om advies gevraagd. Pas na het advies van werknemers, werkgevers en de onafhankelijke Kroonleden zou het kabinet een standpunt innemen en dit voorleggen aan de Kamer. Ook veel politieke partijen zeiden het SER-advies af te willen wachten. De vakcentrales waren onaangenaam verrast door het selectief winkelen van een Kamermeerderheid in de voorstellen van Donner.

De vakcentrales FNV, CNV en Unie MHP deden dinsdag nog een klemmend beroep op het CDA om de opheffing van het ontslagverbod niet te steunen. Het CDA liet een dag later weten vast te willen houden aan de gerechtvaardigde stok achter de deur voor onwillige werknemers.

FNV-voorzitter De Waal houdt een nare bijsmaak over aan de discussie over zieke werknemers. Hij verwijt VVD, CDA en D66 laconiek om te gaan met de toch al lastige onderhandelingen in de SER. Een compromis met de werkgevers is door deze actie bemoeilijkt, aldus de Waal. Wel zet hij de onderhandelingen in de SER door nu het kabinet verbeteringen heeft aangebracht.

De FNV-voorman ziet het het plan van de Kamermeerderheid vooral als iets tijdelijks. In de SER gaan we niet alleen praten over de WAO maar ook nog over de voorstellen van de commissie Rood over een herziening van het ontslagstelsel. Wij gaan in die SER-adviezen uitdrukkelijk een verband leggen met de rechtspositie van zieke werknemers.

22 juni 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie