Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Archiefinstellingen en Kadaster willen digitaliseringsplan

Datum nieuwsfeit: 22-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Het Kadaster

Nieuws

De kleur van Nederland

Stel je voor: elke gebruiker van internet kan er achter komen hoe zijn huis, straat of stad er in het begin van de 19e eeuw uitzag. Hij klikt zijn huidige woonadres aan en een lang verdwenen wereld ontsluit zich voor zijn ogen. Een plattegrond van stad en straat, een foto van zijn huis of een oude bouwtekening. Hoe heetten de oorspronkelijke eigenaars, wat deden ze en wat was de waarde van huis of grond? Hij kan zien hoe de woonomgeving is veranderd, hoe het karakter van zijn dorp er aan de vooravond van de industriële revolutie anders uitzag dan nu. En soms kan hij nog veel verder teruggaan in de tijd. Verre toekomstmuziek? Zeker niet.

Nationaal digitaliseringsplan
De Nederlandse archiefinstellingen en het Kadaster gaan dit binnen een jaar of vier mogelijk maken. Onlangs presenteerde de koepelorganisatie voor de documentaire informatievoorziening en het archiefwezen DIVA het Nationaal Digitaliseringsplan voor de Archieven: De Kleur van Nederland; mensen, wonen en werken 1800-1970. Een van de kernpunten van dit plan is de digitalisering van miljoenen fotos, kaarten, tekeningen en ander beeldmateriaal. Dit materiaal maakt onderdeel uit van de collecties van archieven, musea en andere documentatiecentra maar is nu nog vaak moeilijk toegankelijk. Dat gaat dus veranderen.

Minuutplans
Allereerst worden de kadastrale minuutplans gedigitaliseerd. Bijna 200 jaar geleden is Nederland op perceelsniveau opgemeten. Grond en gebouwen, wegen en water zijn minutieus ingetekend op 17.000 afzonderlijke kaarten, de zogenoemde minuutplans. Deze geven tezamen een gedetailleerd beeld van de ruimtelijke ordening van ons land aan het begin van de 19e eeuw. Ze vormen een uniek document voor de geschiedenis van de Nederlandse samenleving. Deze kadastrale kaarten bevinden zich in de rijksarchieven.

Virtuele reis
Het is de bedoeling alle minuutplans en de 1500 verzamelkaarten te digitaliseren en op internet te plaatsen. Uiteindelijk zal over elk perceel iets op internet te vinden zijn. Dan kan iedereen kosteloos een virtuele reis door de tijd maken. En zich laten meeslepen door het kleurrijke karakter van onze samenleving.

Kerntaak
Het ontsluiten en breder toegankelijk maken van zijn gegevensbestanden voor toepassingen buiten en binnen de rechtszekerheid is een van de kerntaken van het Kadaster. Dit ontsluiten van de minuutplans sluit dan ook goed aan bij de kadastrale taak.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie