Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP'er wil meer overheidscontrole op nieuwe geneesmiddelen

Datum nieuwsfeit: 22-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 22 juni 2001

SP-Kamerlid Kant wil dat de overheid veel actiever optreedt als blijkt dat nieuwe geneesmiddelen leiden tot bijwerkingen. Dit naar aanleiding van een uitzending van Argos vandaag over het middel Sabril, een medicijn voor epilepsiepatiënten Vrijwel direct na het op de markt komen van dit middel namelijk in 1990 kwamen de eerste medlingen van een ernstige oogafwijking, 'kokervisie'. Het duurde echter tot 1999 voordat de bijsluiter werd gewijzigd en het bepaling kwam Sabril alleen nog in uitzonderlijke gevallen voor te schrijven.

Het is niet zo gemakkelijk om een geneesmiddel geregistreerd te krijgen. Maar eenmaal geregistreerd lijkt er weinig meer mis te kunnen gaan voor de fabrikant. Dat terwijl er eigenlijk nog weinig bekend is over mogelijke bijwerkingen. Een middel is pas over een bescheiden groep getest en zeker wat betreft zeldzame afwijkingen of afwijkingen die pas na tientallen jaren tot uiting komen is nog weinig bekend.

Kant: "Als er dan toch bijwerkingen blijken, valt het niet mee een middel weer van de markt te krijgen. We zijn daarbij te afhankelijk van de industrie die helaas niet altijd dezelfde belangen heeft als de gebruikers." Het kan erg lang duren voor de industrie met deze gegevens naar buiten komt. De industrie haalt zelfs soms alles uit de kast om het tegendeel te bewijzen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit vele voorbeelden in het rapport 'ongemakkelijke minnaars' dat de SP op 11 juni heeft gepresenteerd.

Volgens Kant moet de overheid veel krachtiger optreden. Bijwerkingen moeten verplicht gemeld en het College ter Beoordeling van geneesmiddelen moet zeker bij meldingen van ernstige bijwerkingen sneller kunnen optreden. Tenslotte is veel meer openheid nodig: alle belangrijke gegevens die het College ontvangt moeten verplicht openbaar gemaakt worden.

Kant: "De overheid laat nu te veel de oren hangen naar de farmaceutische industrie. De patienten zijn daarvan de dupe. Zoals de Sabril-gebruikers die nu een zeer ernstige oogafwijking hebben opgelopen. De overheid dient op de eerste plaats voor hun belangen op te komen, voor die van de industrie."

Informatie: Agnes Kant 06-51262918

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie